Beregu Aaron Chia dan Soh Wooi Yik. Foto Agensi

LONDON – Beregu lelaki negara Aaron Chia-Soh Wooi Yik mencipta sejarah dalam karier mereka apabila mara ke final kejohanan badminton All England 2019 di Arena Birmingham di sini, awal pagi tadi.

Bertarung selama 59 minit, gandingan Aaron-Wooi Yik menjadikan pasangan Indonesia Fajar Alfian-Muhammad Rian Ardianto mangsa pada separuh akhir biarpun pertama kali menyertai kejohanan tersebut.

Gandingan Aaron-Wooi Yik mengetepikan beregu Indonesia yang berada di ranking kesembilan dunia dengan 12-21, 22-20, 21-19.

Aaron-Wooi Yik yang tewas pada set pertama bagaimanapun bangkit di set kedua hingga mengikat kedudukan 20-20.

Pasangan negara yang menghuni ranking ke-18 dunia, turun tanpa tekanan bijak mencuri peluang untuk mengheret perlawanan ke set penentuan apabila menang set kedua 22-20.

Di set ketiga, Aaron-Wooi Yik meningkatkan serangan demi serangan untuk memenangi set ketiga dengan 21-19 sekali gus menempah slot akhir All England pada penampilan sulung mereka.

“Sudah tentu kami sangat gembira hari ini, kami tidak sangka dapat pergi sejauh ini sehingga ke peringkat akhir.

“Saya bagitahu dia (Wooi Yik) untuk tidak fikirkan kemenangan tetapi fikirkan bagaimana untuk mendapatkan mata (perlawanan),” kata Aaron dalam rakaman temu bual di akaun twitter @YonexAllEngland.

Menanti Aaron-Wooi Yik di final, pasangan mantap dari Indonesia Mohamad Ahsan-Hendra Setiawan yang menduduki ranking ketujuh dunia. – MalaysiaGazette