Raja Permaisuri Agong Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah.

KUALA LUMPUR – Ramai netizen memohon ampun perkenan Raja Permaisuri Agong, Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah kembali aktif dalam laman sosial Twitter.

Rata-rata mereka kecewa apabila baginda telah mengambil keputusan menutup akaun Twitter Azizah [email protected] kelmarin selepas ciapannya menerima komen negatif dari beberapa netizen.

Seorang netizen, Khairul Hafidz menerusi ciapannya semalam, menyatakan rasa sedih dengan berita Raja Permaisuri Agong telah menutup akaun Twitter baginda.

“Apakah kerana Permaisuri Agong berduka dengan reaksi netizen yang kurang sopan? Kami mahu Permaisuri Agong kembali ke Twitter. Bring back all the positivity you showed to us all this while,” ciap beliau.

Difahamkan, baginda menutup akaun Twitternya berikutan komen negatif dari seorang pemilik akaun [email protected] yang dikatakan mengeluarkan kenyataan kurang sopan pada ruangan komen akaun baginda.

Baginda Raja Permaisuri Agong menutup akaun Twitter Azizah [email protected] sayang disebabkan tindakan seorang netizen meninggalkan komen negatif.

Berikutan itu, ramai netizen yang aktif dalam akaun Twitter baginda marah dan mengutuk [email protected] kerana disebabkan komen negatifnya, rakyat terputus komunikasi dengan raja kesayangan.

Netizen Sharifah Sharina menyatakan, beliau suka membaca tweet Tunku Permaisuri Agong dan berharap baginda kembali aktif dengan ciapan yang disukai puluhan ribu pengikut Twitternya.

Lagi netizen yang meninggalkan komen dalam akaun Twitter Khairul Hafidz mengecam [email protected] dan mahu polis mengambil tindakan tegas ke atas lelaki terbabit.

Menurut [email protected], beliau tidak mahu mendengar [email protected] meminta maaf, kerana perbuatannya tidak padan dengan sekadar berbuat demikian.

“Bro ([email protected]), lepas ni jangan minta maaf. (Kami) tak nak maaf kau tu. Tak padan dengan sekadar minta maaf je. Takyah minta maaf bro. Melayu macam kau la yang menjatuhkan institusi raja kita sendiri. Elok buang negara je, macam sultan2 dulu buat,” ciapnya dengan nada marah.

Netizen [email protected] pula berkata, mungkin salah satu sebab Raja Permaisuri Agong berbuat demikian kerana netizen seperti [email protected] mula kutuk mengutuk sehingga laman Twitter baginda menjadi negatif.

“Saya harap apabila keadaan sudah tenang, Permaisuri Agong akan kembali mewarnai timeline balik dengan positif.

Pemilik akaun [email protected] dikecam netizen yang menjadi menyebabkan hubungan rakyat dengan Raja Permaisuri Agong terputus.

[email protected] pula meminta rakan netizen sepakat ‘menyerang’ akaun Twitter [email protected] kerana tidak tahu menghormati Raja Permaisuri Agong.

Sedangkan, ulasnya, Tunku Hajjah Azizah Aminah Maimunah hendak rapatkan diri dengan netizen di media sosial sehinggakan beliau dan rakan netizen yang lain suka tengok gaya hidup kerabat diraja itu.

“Gaya hidup mereka yang sempoi dan mesra rakyat tetapi [email protected] pula jadi punca kerenggangan rakyat dengan raja. Pergi serang laman Twitter dia pula,” katanya dengan nada kecewa dan sedih.

Nafirinetapa87 berkata, manusia biadab seperti [email protected] dan rakan-rakannya telah melakukan perbuatan yang sukar dimaafkan.

Katanya, daripada rakyat boleh bermesra dengan Raja Permaisuri Agong, boleh balas komen, apa semua sudah tidak boleh dan tidak tahu apa-apa pekembangan lagi pasal gaya hidup baginda.

“Dasar orang tak ada adab,” tegasnya. – MalaysiaGazette

Tinggal Komen

Please enter your comment!
Please enter your name here

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.