Gambar hiasan

AMSTERDAM – Seorang nenek diminta memadamkan semua gambar cucu-cucunya di Facebook dan Pinterest yang dikongsikan tanpa kebenaran ibu bapa kanak-kanak itu.

Keputusan itu diputuskan di mahkamah, mengakhiri pertikaian antara seorang wanita dan anak perempuannya.

Hakim memutuskan bahawa kes itu berada dalam lingkup Peraturan Perlindungan Data Umum Kesatuan Eropah (EU) (GDPR).

Seorang pakar mengatakan, keputusan itu mencerminkan “kedudukan yang telah diambil alih oleh Mahkamah Eropah selama bertahun-tahun”.

Kes tersebut dibawa ke mahkamah setelah wanita itu menolak untuk memadamkan gambar cucu-cucunya yang telah disiarkannya di media sosial.

Ibu kanak-kanak itu telah beberapa kali meminta ibunya menarik balik gambar-gambar yang dikongsikan di laman sosial itu.

GDPR tidak boleh digunakan untuk pemprosesan data “peribadi semata-mata” atau “isi rumah”.

Namun, pengecualian itu tidak terpakai kerana penyiaran gambar di media sosial menjadikan kanak-kanak berkenaan terdedah kepada untuk khalayak yang lebih luas, kata keputusan itu.

“Dengan Facebook, ia tidak dapat dinafikan bahawa gambar-gambar berkenaan akan diedarkan di tangan pihak ketiga,” katanya.

Wanita itu mesti memadam gambar atau membayar denda sebanyak € 50 (£ 45) setiap hari atau maksimum € 1,000 jika dia masih tidak mematuhi keputusan mahkamah. – MalaysiaGazette

1 Komen

  1. Kesian nenek tu.. sayang sgt dia pada cucu nya,tapi jahat nya hati manusia cuba utk memadam memori nenek ..

Comments are closed.