Xinhua previously said, 84 people were taken to hospital for treatment following the blast.

GEORGE TOWN – Seorang pekerja kilang maut selepas tangan dan kepalanya tersepit pada mesin membuat acuan dalam kejadian di sebuah kilang di Jalan Bukit Gedung, Bayan Lepas dekat sini awal pagi ini.

Jurucakap Pusat Gerakan Operasi (PGO) Jabatan Bomba Dan Penyelamat (JBPM) Pulau Pinang berkata dalam insiden pukul 4 pagi itu, mangsa Zaid Berahim, 33, meninggal dunia di tempat kejadian selepas mengalami kecederaan parah akibat tersepit pada mesin  berkenaan.

“Bomba menerima panggilan kecemasan memaklumkan terdapat seorang pekerja kilang tersepit pada mesin membuat acuan dan sepasukan bomba terus bergegas ke lokasi sebelum menjalankan kerja-kerja menyelamat mangsa,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Menurutnya, bomba mengambil masa kira-kira dua jam untuk mengeluarkan mangsa namun lelaki itu disahkan meninggal dunia oleh pasukan perubatan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) yang turut berada di kilang tersebut bagi membantu operasi menyelamatkan pekerja berkenaan.

Katanya, operasi menyelamat ditamatkan pada 6.32 pagi dan mayat mangsa dihantar ke Hospital Pulau Pinang untuk bedah siasat. – MalaysiaGazette

IKUTI KAMI DI MEDIA SOSIAL

Facebook : Malaysia Gazette
X : @malaysiagazette
Instagram : @malaysiagazette
Youtube MG : MalaysiaGazette TV
Youtube MGFlash : MG Flash
TikTok : Malaysia Gazette
Threads : Malaysia Gazette
Whatsapp Channel : Malaysia Gazette
Telegram : Malaysia Gazette
Spotify : MG Podcast