Iran melancarkan peluru berpandu di lokasi yang tidak diketahui. foto Reuters

TEHRAN – Iran mempamerkan peluru berpandu balistik yang mampu membedil pada jarak 1,400 kilometer dan peluru berpandu pelayaran baharu, kata Menteri Pertahanannya, Amir Hatami.

Tindakan Iran menunjukkan ia mengabaikan tuntutan Amerika Syarikat agar Tehran menghentikan program peluru berpandu.

“Peluru berpandu permukaan-ke-permukaan, yang disebut Qassem Soleimani, memiliki jarak 1,400 km dan peluru berpandu pelayaran, yang dikenali Abu Mahdi, memiliki jarak lebih dari 1,000 km,” kata Hatami dalam ucapan yang disiarkan di stesen televisyen.

Soleimani, komandan tertinggi tentera Iran dan komandan Iraq, Abu Mahdi al-Muhandis terbunuh pada Januari lalu selepas diserang konvoi Amerika Syarikat di Lapangan Terbang Baghdad.

”Peluru berpandu dan khususnya peluru berpandu sangat penting bagi kami … hakikatnya keupayaan kami meningkatkan jarak antara 300 hingga 1,000 dalam masa kurang dari dua tahun adalah pencapaian yang luar biasa.

“Kekuatan tentera dan program peluru berpandu kita bersifat defensif,” kata Presiden Iran, Hassan Rouhani.

Pengumuman itu dibuat ketika Washington mendesak untuk melanjutkan sekatan senjata yang dikenakan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) terhadap Iran, yang akan berakhir pada bulan Oktober di bawah perjanjian nuklear Teheran 2015.

Ketegangan meningkat antara Teheran dan Washington sejak 2018, ketika Presiden Donald Trump menarik balik perjanjian tersebut dan mengenakan sekatan yang melumpuhkan ekonomi Iran. – MalaysiaGazette