KUALA LUMPUR – Impian skuad bawah 19 tahun negara (B-19) untuk beraksi pada kejohanan AFC B-19 di Uzbekistan pada tahun ini tidak menjadi kenyataan apabila Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) membuat keputusan untuk membatalkan pertandingan itu susulan peningkatan kes wabak pandemik Covid-19.

Turut dibatalkan ialah Kejohanan AFC B-16 yang dijadualkan berlangsung di Bahrain. Walaupun dibatalkan, dua negara itu tidak kehilangan hak mereka sebagai tuan rumah dan tetap menganjurkannya pada tahun 2023.

“Kita hormati keputusan ini. PSSI akan patuh terhadap apapun keputusan dari AFC. Penundaan ini memberi peluang kepada kita untuk mempersiapkan pasukan B-16 dan B-19,” katanya.

Sebelum ini,  Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) mengumumkan pembatalan Piala Dunia B-17 serta B-20 disebabkan oleh sekatan keluar masuk negara yang masih dikenakan untuk mengawal penularan wabak pandemik.

Mengenai perancangan untuk skuad B-19 negara, Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) bersetuju untuk menghantar mereka beraksi pada Sukan SEA 2021 di Hanoi, Vietnam pada November ini dan skuad yang sama juga akan menjadi skuad projek atau pembangunan ke arah Sukan SEA 2023 di Phnom Penh, Kemboja.

Skuad B-19 kebangsaan ini juga akan membawa cabaran Malaysia pada Kelayakan Piala Asia B-23 AFC 2022 yang akan berlangsung hujung tahun ini dan seterusnya dipersiapkan untuk menghadapi Kelayakan Olimpik 2024 Paris. – MalaysiaGazette