Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Agama), Datuk Seri Mujahid Yusof Rawa bercakap kepada media berkenaan Belanjawan 2020 pada Sidang Dewan Rakyat di Bangunan Parlimen, Kuala Lumpur. foto FAREEZ FADZIL, 14 OKTOBER 2019

KUALA LUMPUR – Pendedahan Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang mana beliau dan empat lagi Ahli Parlimen kerajaan hanya menerima peruntukan RM100,000 setahun mendapat perhatian Naib Presiden Parti Amanah Negara (Amanah), Datuk Seri Mujahid Yusof Rawa.

Mujahid yang juga bekas Menteri Agama Pakatan Harapan (PH) itu secara sinis mengucapkan selamat datang ke dalam kelab ‘pembangkang’.

“(Ahli Parlimen) Padang Rengas (Datuk Seri Nazri Aziz), Machang (Datuk Ahmad Jazlan Yaakub), Bagan Datok (Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi), Pekan (Datuk Seri Najib Razak) dan Pontian (Datuk Seri Ahmad Maslan) ..welcome to the club..hampa dpt gak RM100,000,” katanya di Twitter.

Mujahid berkata, Ahli-ahli Parlimen pembangkang tidak langsung diberikan sebarang peruntukan oleh kerajaan Perikatan Nasional (PN) di bawah pimpinan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

“PB (Parit Buntar) dan lain-lain rakan PH ilek pochik (tak dapat apa).. Kami kena dah dulu dgn BN, PB 2 penggal xdpt apa…awat hampa seksa pengundi kami…la baru hampa tau makna seksa pengundi noo,” katanya.

Pada minggu lalu, Ahmad Zahid berkata, lima Ahli Parlimen kerajaan hanya menerima RM100,000 tahun ini.

Menurut beliau, jumlah yang diterimanya bersama empat lagi Ahli Parlimen UMNO itu sama seperti yang diterima Ahli Parlimen pembangkang.

Sebelum ini, bekas Timbalan Menteri Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Hannah Yeoh berkata, selepas Langkah Sheraton, beliau tidak lagi mempunyai peruntukan yang sebelum ini diberikan oleh Kerajaan Persekutuan kepada setiap Ahli Parlimen. – MalaysiaGazette

1 Komen

  1. P unah H arapan meneruskan lagenda paku dulang paku serpih….Mengata / mengencing orang mereka yang lebih…

    “Apa yang berlaku ini adil dan PAKATAN HANCING kena ingat semasa mereka berkuasa dulu inilah yang dilakukan mereka (peruntukan ahli Parlimen pembangkang dikurangkan),” Noh Omar

Comments are closed.