Pengerusi Pertubuhan-Pertubuhan Pembela Islam (PEMBELA), Aminuddin Yahaya bercakap pada sidang media mengenai isu pekerja seks di Pejabat Pertubuhan MUAFAKAT, Selangor. Foto SHAFIY ZUL, 01 APRIL 2021.

KUALA LUMPUR – Keputusan UMNO untuk tidak mahu menjalinkan kerjasama dengan Perikatan Nasional (PN) pada PRU-15 disifatkan hanya gimik politik oleh parti berkenaan.

Pengerusi Pertubuhan-Pertubuhan Pembela Islam (PEMBELA), Aminuddin Yahaya berkata, UMNO sedar parti itu tidak akan mampu bersendirian dalam menempuh PRU begitu juga Pas dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu).

Katanya, kesemua parti yang dominan dengan orang Melayu itu memerlukan antara satu sama lain untuk mendapatkan kuasa dan pengumuman untuk tidak menjalin kerjasama tidak akan berlaku.

“Tak betullah, semua itu gimik politik. Mereka akan bersatu. UMNO tahu mereka tidak akan berani bersendirian, Pas pun tak boleh. Tidak ada orang (parti) yang berani bersendirian kalau mereka nak menang.

“Masing-masing nak kuasa. Itu saja orang politik ni, mereka nak kuasa, mereka takkan bersenidirian mereka nak bersama. Tengoklah nanti,” katanya kepada MalaysiaGazette di sini hari ini.

Menurut Aminuddin, percaturan politik untuk menmepuh PRU-15 masih panjang sehingga ke tahun 2023,.

Katanya, apa yang berlaku ketika ini hanyalah rencah-rencah sandiwara politik yang tidak harus dilayan oleh rakyat.

“Bagi saya kita kena pegi lebih jauh. Siapa yang tak berani kita lupakan mereka…Kita tak mahu ketua yang takut..kita nak ketua yang boleh perjuangkan betul-betul nasib bangsa.

“Ini bukan perkauman tapi orang Melayu yang makin terkebelakang, terhina, agama yang semakin ditekan dan sebagainya,” ujarnya yang sebelum ini dikenali penyokong perpaduan ummah yang ditonjolkan oleh Muafakat Nasional dan Perikatan Nasional.

Aminuddin berkata demikian ketika diminta mengulas pendirian UMNO yang mahu memutuskan kerjasama dengan Bersatu pada PRU-15 akan datang serta kesannya terhadap penyatuan orang Melayu di negara ini.

Mengulas mengenai perkara sama, Aminuddin berkata, penyatuan umat Melayu tidak akan terjejas kerana ia sudah selesai selepas adanya himpunan Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD) dan berberapa perkara lain termasuk Statut Rom.

Katanya, isu politik yang berlaku ketika ini hanyalah  bagi memenuhi laporan di akhbar-akhbar supaya peribadi-peribadi tertentu sentiasa dimainkan dengan isu.

“Bagi saya isu hari ini adalah isu keberanian ini naratif yang saya nak bawa kepada rakyat..

“Apa guna kalau kita bersatu tapi tiada keberanian dalam agama dan bangsa seperti apa yang kita lihat puluhan tahun yang sudah berlaku tanah hilang, ekonomi kita terkebelakang, sosial makin teruk agama dipersendakan termasuk kalimah Allah sedangkan kita punya kuasa…kalau berani tak jadi macam ini sudah lama selesai,” katanya. – MalaysiaGazette

1 Komen

 1. POLITTIK DI MALAYSIA.
  JANGAN BERIKAN KEPERCAYAAN KEPADA UMNO SELAGI UMNO ….

  Jom Fikir.

  JANGAN berikan kepercayaan kepada UMNO selama mana UMNO tidak mahu mematahui Perintah اللَّه سُبْحَـٰنَهُۥ وَتَعَـٰلَىٰ iaitu
  Firman اللَّه سُبْحَـٰنَهُۥ وَتَعَـٰلَىٰ
  وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّه جَمِيعًا وَلَا تَفَرَّقُوا ۚ وَاذْكُرُوا نِعْمَتَ اللَّه عَلَيْكُمْ إِذْ كُنتُمْ أَعْدَاءً فَأَلَّفَ بَيْنَ قُلُوبِكُمْ فَأَصْبَحْتُم بِنِعْمَتِهِ إِخْوَانًا وَكُنتُمْ عَلَىٰ شَفَا حُفْرَةٍ مِّنَ النَّارِ فَأَنقَذَكُم مِّنْهَا ۗ كَذَ‌ٰلِكَ يُبَيِّنُ اللَّه لَكُمْ آيَاتِهِ لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ
  Yang maksudnya:
  “Hendaklah kamu semua berpegang teguh dengan tali-tali اللَّه (syariat اللَّه) agama Islam / Al Quran dan Sunnah) dan janganlah kamu semua berpecah-belah (Iaitu berpecah-belah dari beriman dan dari syariat-Nya). Dan berpegang teguhlah kamu sekalian kepada tali اللَّه (agama Islam) dan janganlah kamu bercerai-berai dan kenanglah nikmat اللَّه kamu ketika kamu bermusuh-musuhan (semasa jahiliah dahulu), lalu اللَّه di antara hati kamu (sehingga kamu bersatu-padu dengan nikmat Islam), maka menjadilah kamu dengan nikmat اللَّه itu orang-orang Islam yang bersaudara dan kamu dahulu telah berada di tepi jurang Neraka (disebabkan kekufuran kamu semasa jahiliah), lalu اللَّه selamatkan kamu dari Neraka itu (disebabkan nikmat Islam juga). Demikianlah اللَّه menjelaskan kepada kamu ayat-ayat keteranganNya, supaya kamu mendapat petunjuk hidayatNya.”. [Surah Aal-i-Imran, 3 : 103].

  Itulah pengajaran dari AL-QUR’AN.
  Ingat Amaran
  اللَّه سُبْحَـٰنَهُۥ وَتَعَـٰلَىٰ وَمَن يَعۡشُ عَن ذِكۡرِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ نُقَيِّضۡ لَهُ ۥ شَيۡطَـٰنً۬ا فَهُوَ لَهُ ۥ قَرِينٌ۬ (٣٦)
  Yang maksudnya: “Dan sesiapa yang tidak mengendahkan pengajaran (Al-Quran yang diturunkan oleh اللَّه) Yang maha Pemurah, Kami akan adakan baginya Syaitan (yang menghasut dan menyesatkannya), lalu menjadilah Syaitan itu temannya yang tidak renggang daripadanya.”.
  [Surah Al-Zukhruf, 43 : 36.]. [Tafsir PIMPINAN AR-RAHMAN kepada Pengertian Al-Qur’an, Bahagian Hal Ehwal Islam, Jabatan Perdana Menteri, Kuala Lumpur, 1995, Cetakan ke-6, hal. 1307-1308].

  JUGA jangan berikan kepercayaan kepada UMNO selama mana UMNO tidak patuh kepada Fasal 3 dalam Perlembagaan UMNO yang menyatakan bahawa: ” UMNO adalah sebuah parti politik yang berjuang mendukung cita-cita kebangsaan Melayu demi mengekalkan maruah dan martabat Agama, Bangsa dan Negara,”.

  SELIRANYA UMNO mematuhi Fasal 3 yang termaktub di dalam Perlembagaan UMNO itu sudah pasti berdasarkan kepada Perintah اللَّه iaitu Firman اللَّه سُبْحَـٰنَهُۥ وَتَعَـٰلَىٰ [Surah Aal-i-Imran, 3 : 103] itu sudah pasti UMNO tidak akan menentang PAS dan PPBM di PRU15 nanti.
  Apabila UMNO tidak mahu bekerjasama dengan PAS dan PPBM maka implikasinya ialah UMNO mengkhianati Fasal 3 Perlembagaannya sendiri.

  Rujukan: 1. Perlembagaan UMNO.
  https://www.coursehero.com/file/63757373/PERLEMBAGAAN-UMNOpdf/

  2. Berpolitik mengikut manhaj Al-Qur’an dan As-Sunnah.
  http://koleksi-alqalam.blogspot.com/2008/07/berpolitik-mengikut-manhaj-al-quran-dan.html

  – Jom Fikir.
  RPA.01/04/2021.
  >.

Comments are closed.