sex change gender Australia transgender Nur Sajjat Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman girdle Nur Sajat auction assets damages compensation court case OWA Resources Sdn Bhd court ruling Muhammad Sajjad Kamaruzzaman.
Nur Sajat

KUALA LUMPUR – Permohonan OWA Resources Sdn. Bhd. untuk menuntut pampasan RM200,000 yang gagal dibayar  usahawan Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman melalui proses penyitaan dibenarkan oleh mahkamah dan dilaksanakan hari ini.

Nurwati Hussin, 41, dan Mohamed Syakir Hussin, 32 dari OWA Resources yang merupakan bekas stokis utama perniagaan bengkung dan girdle milik Muhammad Sajjad mengambil tindakan menyita susulan kegagalan usahawan tersebut membayar jumlah penghakiman pada bulan Disember tahun 2020.

Mahkamah Tinggi Shah Alam memerintahkan pelaksanaan writ penyitaan dan penjualan dijalankan pukul 10.30 pagi tadi di rumah Muhammad Sajjad yang beralamat di Kota Damansara, Selangor.

Keputusan itu dibuat selepas mahkamah mendapati Muhammad Sajjad tidak memberi sebarang respons untuk membayar pampasan setelah gagal dalam rayuannya di Mahkamah Rayuan pada April lalu bagi membatalkan keputusan Mahkamah Tinggi Shah Alam yang memerintahkan beliau membayar gantirugi kepada OWA Resources.

Peguam Nurul Hafidzah Hassan dan Zeti Zulkifli dari firma guaman NHA Advocates & Solicitors yang mewakili Nurwati dan Syakir berkata, anak-anak guam fokus untuk mendapatkan pampasan yang diarahkan dibayar oleh mahkamah.

Barang-barang yang disita akan dilelong di bawah harga pasaran untuk menebus pampasan yang perlu dibayar kepada pihak plaintif.

“Writ penyitaan dan penjualan telah pun ditampal di premis defendan pada hari ini dan jika pihak defendan tidak membuat bayaran, semua barang yang disita akan dilelong pada 14 Disember ini.

“Sekiranya jumlah pungutan wang hasil dari lelongan masih tidak mencukupi melalui penjualan barang yang telah disita hari ini, anak-anak guam akan mengambil langkah seterusnya bagi menyita aset-aset lain yang boleh disita dan dijual,” tambah Nurul Hafidzah dalam kenyataan yang dikeluarkan oleh Saiful Ridzuan Public Relations And Communications bagi pihak OWA Resources hari ini.

Keputusan terkini Mahkamah Tinggi itu adalah satu lagi tamparan terhadap usaha Muhammad Sajjad mengelak membayar pampasan yang diarahkan mahkamah setelah didapati melanggar kontrak perniagaan kerana gagal membekalkan bengkung dan girdle kepada stokis beliau seperti yang dipersetujui. – MalaysiaGazette