The members of D9 Kedah Police Headquarters and the General Operations Force (GOF) searching for the Rohingya ethnic escapees who broke out from the Relau Immigration Detention Centre at Sungai Bakap, Bandar Baharu, Kedah.
Pegawai dan anggota D9 IPK Kedah bersama PGA sedang melakukan pencarian etnik Rohingya yang meloloskan diri dari Depot Tahanan Imigresen Sungai Bakap di Relau, Bandar Baharu, Kedah.

ALOR SETAR – Polis masih mengesan baki 80 tahanan etnik Rohingya yang melarikan diri dari Depot Tahanan Imigresen Sungai Bakap dekat Bandar Baharu, Rabu lepas.

Ketua Polis Kedah, Wan Hassan Wan Ahmad berkata, setakat malam tadi, 65 lelaki dewasa, lapan wanita dewasa dan tujuh kanak-kanak perempuan belum ditemukan.

“Setakat ini, seramai 448 tahanan etnik Rohingya telah ditemukan iaitu 229 lelaki dewasa, 89 wanita dewasa, 69 kanak-kanak lelaki dan 61 kanak-kanak perempuan,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Artikel berkaitan:

527 tahanan imigresen Sungai Bakap lolos selepas merusuh

Terkaku lihat 6 tahanan Rohingya dirempuh kereta – Saksi

MGNews : 424 Tahanan Etnik Rohingya Berjaya Diberkas Semula

Wan Hassan berkata, sehingga kini jumlah tahanan yang berada di dalam depot tersebut adalah 15 orang dengan kerja-kerja dokumentasi sedang dilakukan sebelum mereka dihantar ke depot tahanan lain.

Dalam kejadian awal pagi Rabu lepas, 528 warga asing terdiri daripada etnik Rohingya melarikan diri, bagaimanapun enam daripada mereka maut dirempuh kereta ketika cubaan melarikan diri di lebuh raya. – MalaysiaGazette