Simptom ruam yang dialami oleh seorang pesakit cacar monyet selepas wabak itu menular di Republik Demokratik Congo (DRC) pada tahun 1996 hingga 1997, Foto Reuters

LONDON – Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengadakan mesyuarat tergempar pada hari Jumaat untuk membincangkan wabak monyetpox (caacar monyet) selepas 100 kes disahkan dan disyaki di Eropah.

Jerman menyifatkan ia wabak terbesar di Eropah yang pernah berlaku.

Setakat ini sekurang-kurangnya sembilan negara – Belgium, Perancis, Jerman, Itali, Belanda, Portugal, Sepanyol, Sweden dan United Kingdom – serta Amerika Syarikat, Kanada dan Australia melaporkan kes tersebut.

Sepanyol melaporkan 24 kes baharu pada hari Jumaat, terutamanya di Madrid hingga kerajaan wilayah menutup sauna yang dikaitkan dengan kebanyakan jangkitan.

Sebuah hospital di Israel sedang merawat seorang lelaki berusia 30-an yang menunjukkan simptom yang konsisten dengan penyakit itu selepas baru-baru tiba dari Eropah Barat.

Mesyuarat jawatankuasa WHO yang membincangkan isu itu ialah Kumpulan Penasihat Strategik dan Teknikal mengenai Bahaya Berjangkit dengan Potensi Pandemik dan Wabak (Stag-IH), yang memberi nasihat tentang risiko jangkitan boleh menimbulkan ancaman kesihatan global.

Ia tidak akan bertanggungjawab untuk memutuskan sama ada wabak itu harus diisytiharkan sebagai kecemasan kesihatan awam yang membimbangkan antarabangsa, bentuk amaran tertinggi WHO, yang kini digunakan untuk pandemik Covid-19.

“Nampaknya terdapat risiko rendah kepada orang awam pada masa ini,” kata seorang pegawai kanan pentadbiran Amerika Syarikat (AS).

Fabian Leendertz, dari Institut Robert Koch, menyifatkan peningkatan kes cacar monyet ini sebagai wabak.

“Bagaimanapun, tidak mungkin wabak ini akan berpanjangan. Kes-kes itu boleh diasingkan dengan baik melalui pengesanan kontak dan terdapat juga ubat-ubatan dan vaksin berkesan yang boleh digunakan jika perlu,” katanya.

Tiada vaksin khusus untuk cacar monyet, tetapi data menunjukkan bahawa vaksin yang digunakan untuk membasmi cacar adalah sehingga 85% berkesan terhadap monkeypox, menurut WHO.

Pihak berkuasa Britain berkata mereka telah menawarkan vaksin cacar kepada beberapa pekerja penjagaan kesihatan dan yang lain yang mungkin terdedah kepada cacar monyet.

Sejak 1970, kes cacar monyet telah dilaporkan di 11 negara Afrika. Nigeria telah mengalami wabak besar yang berterusan sejak 2017.

Setakat tahun ini, terdapat 46 kes yang disyaki, yang mana 15 daripadanya telah disahkan, menurut WHO.

Kes Eropah pertama disahkan pada 7 Mei pada individu yang pulang ke England dari Nigeria.

Sejak itu, lebih 100 kes telah disahkan di luar Afrika, menurut penjejak oleh ahli akademik Universiti Oxford.

Banyak kes tidak dikaitkan dengan perjalanan ke benua itu.

WHO berkata, kes awal adalah luar biasa kerana tiga sebab: Semua kecuali satu tidak mempunyai sejarah perjalanan yang berkaitan ke kawasan di mana cacar monyet adalah endemik; kebanyakannya dikesan melalui perkhidmatan kesihatan seksual dan dalam kalangan lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki dan penyebaran geografi yang luas di seluruh Eropah dan seterusnya menunjukkan penularan mungkin telah berlaku untuk beberapa lama.

Di Britain, 20 kes kini telah disahkan, Agensi Keselamatan Kesihatan UK berkata, kes yang berlaku di negera ini kebanyakannya dalam kalangan lelaki gay, biseksual atau lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki. – Reuters