Gambar hiasan

SINGAPURA – Harga minyak jatuh pada awal dagangan Asia hari ini kerana peniaga menjangkakan lebih banyak bekalan minyak mentah memasuki pasaran, ditambah dengan permintaan yang lebih lemah.

Niaga hadapan minyak mentah Brent turun sebanyak AS$0.53 atau 0.5%, kepada AS$96.87 setong menjelang 0005 GMT, manakala niaga hadapan minyak mentah West Texas Intermediate CLc1 AS turun AS$0.61 atau 0.7%, kepada AS$91.32.

Stok minyak mentah Amerika Syarikat (AS) meningkat sebanyak 5.5 juta tong dalam minggu terbaharu, lebih daripada jangkaan peningkatan sebanyak 73,000 tong, menurut Pentadbiran Maklumat Tenaga AS.

Produk gasolin yang dibekalkan meningkat dalam minggu terkini kepada 9.1 juta tong sehari, walaupun angka itu masih menunjukkan permintaan turun 6% dalam tempoh empat minggu lalu berbanding tahun lalu.

Aliran pada saluran paip Druzhba Rusia-ke-Eropah telah dimulakan awal minggu ini.

Saluran paip minyak Transneft dimulakan semula melalui bahagian selatan saluran paip minyak Druzhba.

Ukraine telah menggantung aliran paip minyak Rusia ke bahagian Eropah tengah sejak awal bulan ini kerana sekatan Barat menghalangnya daripada menerima bayaran transit dari Moscow, kata Transneft pada hari Selasa. – Reuters