Gambar hiasan

KUALA LUMPUR- Inflasi dijangka kekal tinggi tetapi Malaysia tidak menjangkakan kemelesetan pada 2023, sejajar dengan pertumbuhan ekonomi yang lebih baik.

Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM) Tan Sri Nor Shamsiah Mohd Yunus berkata Malaysia telah mula menyaksikan tanda-tanda inflasi didorong oleh permintaan dalam persekitaran deposit yang tinggi.

Oleh itu, katanya bank pusat menyasarkan untuk mengelak situasi apabila nilai asas harga secara meluas telah teraruh secara ketara sebagaimana keadaannya di negara lebih maju.

“Pada 2023, kita akan melihat cabaran terhadap pertumbuhan, terutamanya dari aspek luaran dengan pertumbuhan global yang lembap tetapi saya ingin menegaskan sekali lagi bahawa kita tidak menjangka kemelesetan,” katanya.

Beliau juga berkata inflasi yang tinggi menjejaskan kuasa beli dan simpanan rakyat, justeru BNM menguruskan risiko terlebih dahulu melalui pelarasan kadar dasar secara berperingkat tetapi pergerakan dasar yang sederhana dijangka mengambil masa untuk dipindahkan sepenuhnya kepada ekonomi.

“Kita tidak boleh menunggu sehingga inflasi menjadi terlalu tinggi sebelum kita mengambil tindakan. Jika ia berlaku, Kadar Dasar Semalaman (OPR) perlu dinaikkan, lebih cepat dan lebih banyak lagi.

“Ini akan memberi impak kepada isi rumah dan perniagaan. Kami menjalankan pelbagai dasar berdasarkan kami mencapai kestabilan harga dan pertumbuhan yang mampan,” kata Nor Shamsiah.

Beliau berkata ekonomi diunjurkan berkembang sebanyak 4.0 peratus hingga 5.0 peratus pada 2023 dan terus melepasi paras sebelum pandemik.

Nor Shamsiah berkata inflasi keseluruhan dan inflasi teras dijangka kekal tinggi berikutan tekanan permintaan dan kos serta sebarang perubahan pada langkah-langkah dasar dalam negeri.

“Inflasi keseluruhan dijangka berada antara 2.8 peratus dan 3.3 peratus pada 2023.

“Imbangan risiko berhubung prospek inflasi pada 2023 cenderung ke arah inflasi menjadi lebih tinggi dan terus bergantung kepada langkah-langkah dasar dalam negeri mengenai subsidi serta perkembangan harga komoditi global yang berpunca terutamanya daripada konflik ketenteraan yang berterusan di Ukraine dan gangguan berkaitan bekalan yang berlarutan,” katanya.

Katanya inflasi keseluruhan pada tahun ini mungkin telah mencapai tahap tertingginya iaitu 4.5 peratus pada suku ketiga tahun ini berbanding 2.8 peratus pada suku kedua 2022 manakala inflasi asas terus meningkat kepada 3.7 peratus berbanding 2.5 peratus pada suku kedua 2022.

Nor Shamsiah berkata peningkatan inflasi keseluruhan sebahagian besarnya didorong oleh kesan asas daripada diskaun bil elektrik yang dilaksanakan pada suku ketiga 2021 serta peningkatan berterusan dalam inflasi teras dan barangan yang harganya tidak menentu.

Beliau berkata tekanan inflasi mencerminkan gabungan tekanan kos yang meningkat khususnya untuk barangan berkaitan makanan serta keadaan permintaan yang kukuh.

“Inflasi keseluruhan dijangka mencapai tahap tertinggi pada suku ketiga 2022 dan dijangka sederhana kemudiannya, namun kekal tinggi berikutan kesan asas yang makin reda dan jangkaan penurunan harga komoditi global.

“Inflasi teras dijangka secara purata hampir kepada julat unjuran 2.0 peratus hingga 3.0 peratus pada 2022, berdasarkan tekanan harga yang didorong oleh permintaan dalam persekitaran kos yang tinggi,” katanya.

— BERNAMA