Ketua Polis Daerah Dang Wangi, ACP Noor Dellhan Yahaya . Foto MOHD ADZLAN, 25 NOVEMBER 2022.

KUALA LUMPUR – Polis sedang menunggu dokumen daripada pihak bank bagi membantu siasatan berhubung dakwaan kes pecah amanah dalam pengendalian akaun bank Kesatuan Ragbi Malaysia (KRM).

Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Noor Dellhan Yahaya ketika dihubungi berkata, dokumen tersebut dijangka diterima polis dalam masa terdekat.

“Kita masih menunggu dokumen daripada pihak bank untuk memperincikan siasatan lanjut kami dalam kes ini. Kemudian, kita akan meneliti dokumen serta cek dan rekod transaksi dalam akaun tersebut bagi mengenal pasti jumlah kerugian sebenar yang berlaku,” katanya hari ini.

Malah katanya, suspek telah dikenalpasti dan polis dalam usaha untuk menjejaki untuk menangkap individu itu bagi membantu siasatan lanjut.

Pada Rabu lalu, seramai tiga individu telah dipanggil oleh polis untuk membantu siasatan kes berkaitan dakwaan berlaku pecah amanah.

Siasatan untuk kes berkenaan sedang dikendalikan polis di bawah Seksyen 408 Kanun Keseksaan kerana melakukan pecah amanah.

Pada Isnin lalu, media tempatan melaporkan kegiatan pecah amanah itu disyaki dilakukan oleh salah seorang kakitangan KRM yang setakat ini gagal dihubungi dan dikesan.

Dalam satu kenyataan KRM, pihak itu menyatakan kakitangan itu didakwa memalsukan tandatangan presiden dan bendahari kehormat KRM bagi memasukkan nama beliau sebagai salah seorang penandatangan cek.

Individu itu kemudian didakwa telah memalsukan tandatangan untuk membuat transaksi wang tunai dari bank. – MalaysiaGazette