Polis melaporkan kejadian kemalangan kelima dalam tempoh 10 hari di Kilometer 42.7 Lebuhraya Karak-Kuala Lumpur

KUANTAN – Tiga buah kenderaan berat terbabit dalam kemalangan di kilometer 42.7 Lebuhraya Kuala Lumpur – Karak pagi ini

Dalam kejadian jam 6.05 pagi itu membabitkan sebuah lori yang membawa muatan bingkai aluminium serta kayu peralatan pengubahsuaian rumah dan dua buah treler masing-masing membawa muatan kapur dan besi buruk.

Ketua Polis Bentong, Superintendan Zaiham Mohd Kahar berkata, kemalangan dipercayai berlaku apabila salah sebuah treler yang menuruni bukit mengalami kerosakan pada brek dan melanggar bahagian belakang lori yang berada di lorong kiri dan menyebabkannya terbalik.

Tambahnya, treler tersebut kemudian melanggar bahagian belakang lori lain sebelum hilang kawalan dan melanggar besi penghadang sebelah kiri jalan.

ARTIKEL BERKAITAN:

Berhati-hati ketika lalu KM40-45 Lebuhraya KL-Karak – Polis

Menurut Zaiham, kesemua mangsa kemalangan tidak mengalami kecederaan serius, hanya seorang pemandu treler berusia 45 tahun menerima rawatan di Hospital Bentong.

“Semua pengguna jalan raya agar sentiasa memandu kenderaan secara berhati-hati dan berhemah serta memastikan kenderaan yang dipandu diselenggara dengan baik dan selamat memandangkan ini merupakan kes kemalangan yang kelima untuk tahun ini,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Jelasnya, kes disiasat di bawah Seksyen 43 (1) Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987. – MalaysiaGazette