Zainal Rahim Seman. foto AFFAN FAUZI, 05 OKTOBER 2020

JOHOR BAHRU – Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) menganggarkan purata sebanyak 15,000 kekosongan jawatan tetap yang perlu diisi, setiap tahun.

Pengerusinya, Tan Sri Zainal Rahim Seman berkata, bagi kekosongan jawatan secara kontrak pula dianggarkan mencecah 40,000 setiap tahun.

Beliau berkata, jumlah kekosongan jawatan bergantung kepada keperluan jabatan, kementerian dan agensi.

“Angka kekosongan ini sentiasa ada naik dan kurang bergantung kepada jabatan, kementerian dan agensi. Purata anggaran hingga 15,000 kekosongan jawatan tetap sebab setiap tahun ada kakitangan awam pelbagai jawatan yang bersara.

“Dianggarkan kira-kira 25,000 hingga 30,000 kakitangan awam ini akan melalui tempoh persaraan setiap tahun dan kita isi (kekosongan) mengikut keperluan tertentu,” kata beliau kepada pemberita selepas merasmikan Pusat Temu Duga SPA Johor Bahru di Pusat Transformasi Bandar (UTC) di sini hari ini.

“Bagi jawatan baharu, bergantung kepada portfolio kementerian masing-masing. Contohnya ada kementerian yang perlukan jawatan baharu, terdapat isu lantikan seperti doktor kontrak ke jawatan tetap, ini semua bergantung kepada kementerian yang buat perancangan,” katanya.

Beliau berkata Pusat Temu Duga SPA Johor Bahru ialah pusat temu duga keenam yang ditempatkan di UTC, selain di Ipoh, Perak; Georgetown, Pulau Pinang; Kangar, Perlis; serta Miri dan Kuching, Sarawak.

Tambah beliau, pusat temu duga berkenaan adalah antara pusat temu duga yang menerima kunjungan calon paling ramai sepanjang tahun.

“Pusat Temu Duga SPA Johor Bahru ini dilengkapi dengan enam bilik temu duga termasuk secara maya, sebuah bilik server (pelayan), sebuah bilik rehat panel temu duga, dan pantri serta dua ruang menunggu,” katanya. – Bernama