Pada awalnya pihak universiti menyangka bahawa kenderaan yang mereka naiki rosak.

KUALA LUMPUR – Video satu keluarga membawa beg berjalan kaki menuju ke pintu masuk Universiti Malaysia Pahang Al-Sultan Abdullah (UMPSA) demi hantar anak masuk universiti ketika sesi pendaftaran pelajar baharu tular sejak semalam.

Menerusi video yang dikongsi oleh akaun TikTok (UMPSA) itu, ia memaparkan satu keluarga dari Sarawak membawa bagasi pakaian serta kelengkapan untuk salah seorang ahli keluarga yang berjaya memasuki universiti tersebut.

Menurut hantaran video itu, pada awalnya, pihak universiti menyangka kenderaan yang mereka naiki rosak rupanya mereka memang berjalan kaki selepas turun dari bas menuju ke lokasi pendaftaran.

“Dari jauh nampak satu family ini jalan kaki tengah-tengah panas. Ingatkan kereta rosak. Sedihnya tengok panas-panas jalan kaki tolak beg di saat yang lain naik kereta,” kata hantaran itu.

Susulan daripada itu, pihak universiti bergegas mendapatkan kenderaan untuk mereka membawa beg dan barangan lain masuk ke kampus agar tidak terus berjalan kaki memasuki kawasan universiti.

Apa pun, kegigihan mereka terutama ibu bapa pelajar berkenaan dipuji netizen lebih-lebih lagi sanggup berpanas serta bersusah payah demi pendidikan anak tersayang.

Difahamkan, sesi pendaftaran untuk para mahasiswa baharu di UMPSA telah berlangsung dan pihak universiti begitu mengalu-alukan kehadiran mereka. – MalaysiaGazette

Sesi pendaftaran untuk para mahasiswa baru di UMPSA telah berlangsung semalam.