Putera Mahkota Arab Saudi, Salman bin Mohammed

RIYADH (Arab Saudi) – Putera Mahkota Arab Saudi Mohammed bin Salman dan Presiden Palestin Mahmoud Abbas pada Isnin mengadakan perbincangan menerusi telefon mengenai situasi di Gaza.

Dalam perbincangan itu, Putera Mahkota mengulangi bahawa Arab Saudi sedang berkomunikasi dengan semua pihak antarabangsa dan serantau untuk menghentikan serangan dan mencegah konflik daripada merebak di rantau ini.

Beliau turut menekankan mengenai pentingnya untuk mematuhi undang-undang kemanusiaan antarabangsa dan mengelak menyasarkan orang awam.

Putera Mahkota berkata kerajaannya sentiasa memberikan sokongan tidak berbelah bahagi kepada rakyat Palestin dalam usaha mereka mendapatkan hak yang sah, merealisasikan harapan, aspirasi, serta mencapai keamanan yang adil dan berkekalan, lapor agensi Akhbar Saudi pada Isnin.

Sementara itu, Abbas merakamkan penghargaan kepada kepimpinan kerajaan (Arab Saudi) dan menghargai pendirian, serta usaha negara ini yang sentiasa menyokong rakyat Palestin untuk mendapatkan keadilan.

Pertempuran terkini di Palestin yang melibatkan Hamas, pihak berkuasa di Gaza, dan rejim Israel sejak 7 Okt telah mengakibatkan kehilangan ratusan nyawa kedua-dua belah pihak.- BERNAMA-SPA

1 Komen

  1. Tak usahlah ada normalisasi dengan negara haram Israel. Ikutlah cara bagaimana baginda nabi SAW mengusir kaum Yahudi dari bumi Madinah.

    Anda tak untung atau rugi apa2 pun. Ada beratus lagi negara didunia ini yang anda boleh bekerjasama dan berdagang.

Comments are closed.