Terdapat pelabagai jenis lauk yang dijual untuk juadah berbuka puasa ketika tinjauan lensa Malaysia Gazette di Bazar Ramadan Presint 3, Putrajaya. Foto Arkib MalaysiaGazette

TIDAK sampai sebulan lagi akan tiba bulan Ramadan.

Selain menunaikan Rukun Islam ketiga itu, bulan puasa diraikan dengan penuh kemeriahan di Malaysia.

Kemeriahan bulan puasa kerana wujudnya bazar Ramadan. Bazar Ramadan menawarkan pelbagai pilihan juadah untuk berbuka termasuklah lauk-pauk, manisan, pelbagai jenis air serta kuih-muih tradisional yang sukar didapati secara besar-besaran di satu tempat pada hari biasa.

Di Malaysia, umat Islam akan membanjiri bazar Ramadan pada waktu petang untuk mencari juadah untuk berbuka puasa.

Masyarakat bukan Islam juga turut memeriahkan bazar Ramadan dengan membeli juadah untuk makan malam. Walau bagaimanapun, kenikmatan dan kemeriahan bulan mulia ini disia-siakan apabila terdapat segelintir pembeli dan peniaga yang melakukan pembaziran makanan.

Amalan pembaziran ini sangat bertentangan ajaran Islam seperti firman Allah SWT: “Sesungguhnya orang melakukan pembaziran ialah saudara syaitan, sedang syaitan itu pula adalah makhluk sangat kufur kepada Tuhannya”. (Al-Isra’: 27).

Bagi mengelakkan perkara buruk ini terjadi, pelbagai langkah pencegahan perlu dilaksanakan oleh semua pihak bagi meminimumkan pembaziran makanan.

Antaranya merancang juadah yang hendak dimasak. Tindakan ini membantu anda membeli hanya benda yang diperlukan dan mengelakkan pembelian mengikut hawa nafsu.

Selain itu, menyenaraikan barangan keperluan sebelum membeli-belah. Berpegang pada senarai untuk mengelakkan membeli barangan yang tidak diperlukan.

Seterusnya, waspada dengan tarikh luput. Anda perlu cakna akan tarikh luput pada bahan makanan dan cuba makan sebelum barangan tersebut luput.

Selain itu, anda boleh menerapkan amalan kaedah FIFO di dapur iaitu menggunakan bahan-bahan lama dahulu untuk memastikan tidak berlaku pembaziran.

Simpan buah-buahan dan sayur-sayuran dengan betul untuk mengekalkan tempoh kesegarannya. Sesetengah barangan hasil lebih baik disimpan di dalam peti sejuk, manakala yang lain lebih baik pada suhu bilik.

Berhati-hati dengan keperluan penyimpanan untuk setiap item. Selain itu, anda boleh membekukan sisa makanan atau bahan yang anda tidak akan dapat makan sebelum makanan tersebut menjadi buruk. Tindakan itu dapat memanjangkan jangka hayat makanan.

Seterusnya, kita digalakkan untuk menderma atau berkongsi kepada bank makanan tempatan atau berkongsi lebihan makanan dengan jiran atau rakan.

Akhir sekali, sekiranya anda mempunyai sisa makanan yang tidak dapat dielakkan, pertimbangkan untuk membuat kompos. Dengan cara ini, mereka boleh menyumbang kepada pengayaan tanah dan bukannya berakhir di tapak pelupusan.

Apabila menerapkan amalan ini, anda boleh menyumbang untuk mengurangkan sisa makanan dan memberi kesan positif
kepada alam sekitar dan belanjawan anda.

Selain usaha daripada pihak pembeli, peniaga juga perlu bijak dalam menguruskan masalah kritikal ini. Hal ini pasti dapat diatasi sekiranya peniaga melakukan beberapa strategi ini antaranya  melaksanakan sistem pengurusan inventori untuk menjejak tarikh tamat tempoh dan mengutamakan penjualan produk yang menghampiri hadnya.

Selain itu, peniaga juga boleh bekerjasama dengan bank makanan tempatan atau badan amal untuk menderma lebihan makanan.

Pembaziran juga dapat dielakkan sekiranya peniaga menawarkan diskaun atau promosi pada produk yang menghampiri tarikh tamat tempoh.

Ini semua tentang mencari cara kreatif untuk memastikan makanan sampai ke tangan pengguna dan bukannya berakhir di tong sampah.

Dalam pada itu, pihak berkuasa juga berupaya untuk mengatasi masalah pembaziran makanan dengan melakukan  kempen pendidikan sifar sisa makanan yang berterusan di seluruh negara. Perkara ini juga perlu dilaksanakan di semua sekolah bagi menyemai kesedaran kepada golongan muda.

Di pihak kerajaan pula boleh menyusun dasar dan peraturan yang menggalakkan pengurusan sisa makanan di peringkat perniagaan dan komuniti dengan memberikan insentif kepada perniagaan yang menerapkan amalan pengurusan sisa makanan yang baik, atau mengenakan penalti kepada mereka yang tidak mematuhi standard tertentu.

Akhir sekali, semua pihak perlu menyokong projek-projek pengumpulan dan pengagihan makanan kepada yang memerlukan, atau membangunkan sistem penukaran sisa makanan kepada kompos.

Langkah ini boleh membantu mengurangkan jumlah makanan yang terbuang. Betapa pentingnya kerjasama antara sektor awam, perniagaan, dan masyarakat untuk mencapai matlamat mengurangkan pembaziran makanan.

Oleh itu, berhemah dalam berbelanja untuk makanan bukan sahaja boleh menyumbang kepada penjimatan belanja harian isi rumah malah sikap ini juga boleh membantu negara dalam usaha untuk mengurangkan perbelanjaan untuk memproses sisa pepejal.

Di samping itu, tindakan ini juga dapat membantu mengurangkan impak negatif yang boleh terhasil daripada pembaziran makanan kepada alam sekitar.

Semoga bulan Ramadan yang mendatang ini dapat meneruskan usaha kita untuk mengurangkan pembaziran makanan.

Sambutlah Ramadan dalam kesederhanaan, manakala perancangan dan kawalan perbelanjaan perlu dijadikan norma baharu supaya sikap boros berbelanja dan pembaziran makanan dapat dielakkan.

Siti Nur Khuzaifah Majid,
Mahasiswi Universiti Sains Islam Malaysia