ACFTA
Bangunan MITI

KUALA LUMPUR – “Pemacu Potensi Global” akan menjadi moto Kementerian Pelaburan, Perdagangan & Industri (MITI) dan agensinya ke arah satu visi – untuk Malaysia menjadi penggerak ekonomi baharu Asia, dan untuk menjadi hab perdagangan dan pelaburan terkemuka bagi perniagaan terbaik di dunia.

Slogan baharu ini demonstrasi jelas tindak balas MITI yang tegas terhadap pelbagai cabaran semasa seperti kemajuan teknologi yang pesat; risiko terhadap daya tahan rantaian bekalan; persaingan sengit untuk pelaburan dan sumber strategik; risiko perubahan iklim, penyesuaian dan peralihan yang adil; serta jurang kekayaan yang semakin melebar.

Peranan dan fungsi teras MITI akan memberikan dorongan yang lebih besar ke arah merealisasikan dasar pertumbuhan utama Malaysia, Pelan Induk Perindustrian Baharu 2030 (NIMP 2030) untuk mengubah dan menggiatkan semula ekonomi perindustrian negara bagi mencapai “Kegemilangan Ekonomi Malaysia” yang kedua.

MITI akan meneruskan usaha untuk menjadikan Malaysia menjadi bukan sahaja enjin pertumbuhan terkemuka dan destinasi pelaburan pilihan, tetapi juga batu loncatan bagi syarikat-syarikat yang berpangkalan di Malaysia untuk berkembang di peringkat serantau dan global.

Ini terkandung dalam slogan baharu MITI “Pemacu Potensi Global”.

“Sebagai pintu masuk yang menghubungkan idea, bakat dan perniagaan Malaysia kepada dunia, “Pemacu Potensi Global” akan menjadi mantera bagi MITI dan agensinya ke arah satu Visi – untuk Malaysia menjadi penggerak ekonomi baharu Asia, dan untuk menjadi hab perdagangan dan pelaburan terkemuka bagi perniagaan terbaik di dunia.

“MITI dan agensinya juga akan menyokong satu misi untuk mencipta nilai berkekalan dengan meningkatkan kompleksiti ekonomi negara, memperkayakan kehidupan rakyat kita, meningkatkan usaha kelestarian dan menyediakan persekitaran yang paling kondusif untuk pelaburan, perdagangan dan bakat berkembang maju,” katanya dalam satu kenyataan di sini.

Menurut MITI, misi ini berdasarkan kelebihan unik Malaysia sebagai salah satu ekonomi yang paling terbuka di dunia, dan rekod prestasinya yang panjang sebagai hab perdagangan dan perdagangan global selama berabad-abad.

Sementara itu, menterinya, Datuk Seri Tengku Zafrul Aziz berkata, Malaysia mempunyai semua ramuan yang diperlukan untuk menjadi destinasi perindustrian, perdagangan dan pelaburan terkemuka di peringkat Asia Tenggara dan global, serta bersedia untuk muncul sebagai hab ekonomi rantau ini.

Sebagai salah satu ekonomi paling terbuka di dunia, kini adalah masa untuk memanfaatkan kekuatan teras kita secara strategik – seperti tadbir urus yang kukuh, kedaulatan undang-undang, rekod prestasi projek yang kukuh dan bakat yang pelbagai dan untuk memaklumkan syarikat global bahawa Malaysia terbuka untuk perniagaan dan merupakan tempat untuk pertumbuhan masa depan mereka.

Untuk itu MITI menggariskan empat tonggak strategik utama iaitu Ekonomi, Inovasi, Kelestarian dan Rakyat – akan membimbing semua pelaksanaan dasar dan naratif strategik untuk menghidupkan “Pemacu Potensi Global”. – MalaysiaGazette