Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim merasmikan pelancaran MIFC Leadership Council Position Paper ketika hadir pada 28 Global Forum On Islamic Economics And Finance ketika di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur. Foto MOHD ADZLAN, 28 MEI 2024.

KUALA LUMPUR – Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan peruntukan RM100 juta terhadap inovasi kewangan baharu bagi menyokong inisiatif kewangan sosial Islam.

Peruntukan tersebut melibatkan program Greening Halal Businesses (GHB) dan Projek Hassan.

GHB membabitkan kerjasama antara Bank Pembangunan Islam (IsDB) Kementerian Kewangan (MOF), Bank Negara Malaysia dan Bank Dunia.

“Ini bertujuan untuk membantu perniagaan halal di Malaysia untuk beralih kepada amalan yang lebih hijau dan mampan dengan menyediakan pembinaan kapasiti teknikal, alat untuk mengukur dan melaporkan pelepasan gas rumah hijau, dan pembiayaan peralihan termasuk pensijilan,” kata Anwar.

Projek Hassan melibatkan kerjasama Lembaga Zakat Negeri Kedah (LZNK), Majlis Pimpinan MIFC (MLC) Persatuan Perbankan Islam dan Institusi Kewangan Malaysia (AIBIM) dan Universiti Pusat Antarabangsa Pendidikan Kewangan Islam (INCEIF.

Projek tersebut untuk mempertingkatkan inisiatif zakat bagi memartabatkan keadaan sosioekonomi golongan asnaf dalam Kedah.

“Melalui kerjasama ini, sebanyak RM10 juta disasarkan bukan sahaja untuk mengukuhkan masyarakat asnaf tetapi juga menambah baik faedah langsung daripada tuaian untuk pesawah,” kata Anwar.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucap tama pada Forum Global Ekonomi dan Kewangan Islam dengan tema Ekonomi Islam Global: Agenda Reformasi Untuk Kesejahteraan Bersama di sini, hari ini.

Anwar berkata, ekosistem kewangan Islam perlu berkembang secara progresif, memberi penekanan yang lebih besar pada kewangan berasaskan nilai, mengatasi motif yang dipacu keuntungan atau untuk mencapai tujuan yang lebih tinggi.

Ia bagi memastikan kekayaan bukan sahaja terkumpul di kalangan segelintir orang tetapi diedarkan untuk meningkatkan masyarakat, dan pelaburan membawa keseimbangan yang seimbang. janji kemakmuran.

Anwar menegaskan adalah penting untuk semua pihak bekerjasama bagi menangani cabaran bersama dan mewujudkan peluang untuk penyertaan ekonomi dan mobiliti menaik.

“Dengan menggalakkan pembangunan perniagaan mikro, kecil dan sederhana serta akses kepada kewangan untuk penduduk yang kurang mendapat perkhidmatan dan tidak mendapat perkhidmatan, kita boleh mengurangkan jurang dan memupuk kemakmuran bersama.

“Melalui penyepaduan global dan penggunaan instrumen kewangan sosial Islam yang berkesan, kita boleh merapatkan jurang antara yang berada dan yang tidak berkemampuan dan menggalakkan perpaduan masyarakat yang dikongsi bersama,” kata beliau.

Jelasnya, separuh daripada 75 negara paling terdedah di dunia menjadi lebih miskin berbanding dengan ekonomi terkaya.

Justeru, masyarakat antarabangsa terutamanya organisasi Islam antarabangsa dan rakan pembangunan perlu bertindak pantas dan kolektif.-MalaysiaGazette