Pasukan bomba menggunakan satu aliran 100 kaki dan dua pancutan air dari jentera untuk mengawal dan memadam kebakaran.

KUALA LUMPURSeorang wanita warga emas ditemukan rentung dalam kebakaran melibatkan rumah dua tingkat di Jalan Kokol, Kampung Mansiang, di Kota Kinabalu, Sabah malam tadi.

Jurucakap Pusat Gerakan Operasi JBPM Sabah berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan berhubung kejadian pukul 8.27 malam sebelum dua pasukan dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Lintas dan Kota Kinabalu digerakkan ke lokasi sejauh lapan kilometer.

Menurutnya,  mangsa, Ng Su Yen, 72, ditemukan dalam keadaan tidak bernyawa pada pukul 9.02 malam dan disahkan meninggal dunia oleh pasukan perubatan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) di lokasi kejadian.

“Kebakaran melibatkan rumah berkeluasan 60×40 kaki dan musnah terbakar 100 peratus. Seramai 20 anggota bersama tiga jentera dikerahkan ke lokasi.

“Pasukan bomba menggunakan satu aliran 100 kaki dan dua pancutan air dari jentera untuk mengawal dan memadam kebakaran,” katanya dalam kenyataan.

Mayat mangsa telah diserahkan kepada pihak polis untuk tindakan lanjut.

Operasi pemadaman ditamatkan sepenuhnya pada jam 11.30 malam.- MalaysiaGazette

IKUTI KAMI DI MEDIA SOSIAL

Facebook : Malaysia Gazette
X : @malaysiagazette
Instagram : @malaysiagazette
Youtube MG : MalaysiaGazette TV
Youtube MGFlash : MG Flash
TikTok : Malaysia Gazette
Threads : Malaysia Gazette
Whatsapp Channel : Malaysia Gazette
Telegram : Malaysia Gazette
Spotify : MG Podcast