KUALA LUMPUR – Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) mengesan tujuh kawasan di semenanjung berada pada Tahap 2 atau gelombang haba yang mana suhu maksimum harian melebihi 37-40 darjah Celcius sekurang-kurangnya tiga hari berturut-turut.
Katanya, kawasan terbabit adalah Perlis; Kedah melibatkan daerah Kota Setar, Pokok Sena, Pendang, Sik dan Baling; serta Hulu Perak, Perak.
Selain itu, kemas kini status cuaca panas sehingga jam 6 pagi tadi itu juga menunjukkan, sebanyak 13 kawasan di Semenanjung berada pada Tahap 1 (berjaga-jaga).
Kawasan berkenaan adalah Padang Terap, Kubang Pasu, Pulau Langkawi, Kuala Muda dan Kulim-Bandar Baharu, Kedah; Timur Laut dan Utara Pulau Pinang; Selama, Kinta, Kuala Kangsar dan Perak Tengah, Perak serta Jerantut, Pahang.
















