Murid-murid Tahun Satu berbaris sesama mereka sebelum masuk kedalam kelas untuk sesi pembelajaran ketika tinjauan lensa Malaysia Gazette pada hari pertama persekolahan bagi sesi 2019 di Sekolah Kebangsaan Pandan Perdana, Kuala Lumpur. foto HAZROL ZAINAL, 02 JANUARI 2019.

KUALA LUMPUR – Jawatankuasa Kajian Dasar Pendidikan Negara (JKD) yang sedang mengendalikan tinjauan mengenai sistem pendidikan negara memlelawa orang ramai mengemukakan cadangan.

Menurut JKD, pihaknya yang terdiri daripada 13 ahli sedang mengendalikan satu tinjauan umum bagi mengumpul maklumat rakyat Malaysia sama ada individu, kumpulan dan institusi yang mempunyai cadangan dan perakuan ke arah menambah baik dan membawaa perubahan kepada sistem pendidikan negara.

“JKD juga telah mengadakan siri pertemuan dengan pihak pihak berkepentingan dalam perbincangan secara bersemuka, sesi dialog awam, taklimat dan syarahan umum,” katanya dalam kenyataan.

Pada 6 Jun 2018, jemaah menteri dalam mesyuaratnya memutuskan supaya Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) menubuhkan JKD untuk mengkaji semula dasar pendidikan negara, termasuk menambah baik kurikulum dan sistem dari peringkat pra sekolah sehingga universiti.

Kajian semula dasar itu turut meliputi aspek kesedaran sivik dan pembentukan nilai-nilai murni.

Menurut JKD, ia juga telah mengadakan siri pertemuan dengan pihak-pihak berkepentingan dalam perbincangan secara bersemuka, sesi dialog awam, taklimat dan syarahan umum.

Orang ramai boleh berkongsi dan mengemukakan cadangan dan idea masiung=masing menerusi pautan http://goo.gl/forms/fq0dj2BFgQPoGEZx1.

Selain itu, borang khas bagi tujuan tersebut boleh diperoleh dengan menulis kepada JKD di e-mel [email protected] – MalaysiaGazette

Tinggalkan Jawapan