Seorang murid darjah enam memeluk ibunya selepas mendapat keputusan Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) semasa tinjauan lensa Malaysia Gazette di Sekolah Kebangsaan Seri Bintang Selatan, Cheras. foto FAREEZ FADZIL, 23 NOVEMBER 2017

PUTRAJAYA – Calon-calon yang dipilih untuk masuk ke sekolah berasrama penuh (SBP) diambil kira berdasarkan empat aspek utama.

Ia meliputi tahap pengetahuan am; kecerdasan emosi (EQ); kecerdasan intelektual (IQ); aspek kerohanian dan kemahiran sosial, kata Ketua Pengarah Pelajaran Datuk Dr Amin Senin.

Katanya, calon juga dipilih berdasarkan komponen latar belakang sosial dan akademik; lokasi tempat tinggal sama ada di bandar dan luar bandar serta tahap kepimpinan pelajar terbabit.

“Saya boleh katakan kemasukan dan pemilihan pelajar ke SBP sangat berbeza. Ini bermakna Ujian Kemasukan Sekolah Berasrama Penuh (UKSBP) akan mengambil kira banyak komponen dan kesesuaian pelajar untuk masuk ke SBP.

“Semua pelajar boleh mengambil UKSBP dan jika mereka dapat sekadar 2A dan 3B tapi mempunyai kesesuaian untuk masuk ke SBP, maka mungkin calon itu dapat diterima masuk,” katanya pada sidang media Pengumuman Pelaporan Pentaksiran Sekolah Rendah 2017 di sini, hari ini.

Menurut Amin, ada juga kemungkinan pelajar mendapat keputusan 6A namun, tidak sesuai masuk ke SBP kerana tidak mempunyai kelebihan dari segi latar belakang sosial yang dikehendaki.

“Jika tanya pada saya, semua pelajar boleh ambil ujian UKSBP berkenaan,” katanya.

Tambah beliau, permohonan untuk UKSBP dibuka pada 16 Oktober hingga 19 November lalu dan lebih 60,000 pelajar memohon untuk menduduki peperiksaan berkenaan pada akhir bulan ini.

Semalam, Ketua Penolong Pengarah Pengurusan Hal Ehwal Murid, Bahagian Pengurusan Sekolah Berasrama Penuh dan Sekolah Kecemerlangan, Nor Azlina Abdul Rahim berkata, murid yang memohon menyambung pelajaran ke SBP perlu menduduki UKSBP pada 11 hingga 15 Disember ini.

Katanya, UKSBP pertama kali diperkenalkan itu akan memberi tumpuan berdasarkan merit dengan mengambil kira keempat-empat komponen dalam Pelaporan Pentaksiran Sekolah Rendah (PPSR).

Jelasnya, pelajar yang sudah memohon perlu membuat semakan untuk mengetahui lokasi pusat bagi menduduki UKSBP mulai 30 November ini. – MalaysiaGazette