Kebanyakan tuntutan bayaran balik Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) yang dikemukakan kepada Jabatan Kastam Diraja Malaysia telah melepasi proses semakan dan mula dibayar balik secara berperingkat sehingga akhir tahun, kata Ketua Pengarahnya Datuk Seri T.Subromaniam. 
Kerajaan akan menambah baik dari aspek kecekapan proses bayaran balik jika Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) diperkenalkan semula,

KUALA LUMPUR – Defisit fiskal akan meningkat kepada 2.9 peratus sehingga 3 peratus tahun ini sekiranya Cukai Perkhidmatan dan Barangan (GST) dimansuhkan, menurut kajian sebuah akhbar kewangan ternama antarabangsa, Financial Times.

Laporan tersebut terkandung di dalam Kajian Sulit Financial Times (FTCR) hasil kaji selidik ke atas 1,000 responden yang tinggal di bandar-bandar besar di Malaysia.

Di bawah pemerintahan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, Malaysia telah berjaya mengurangkan defisitnya dan dijangka ia akan turun sehingga 2.8 peratus tahun ini berbanding tiga peratus tahun lepas.

Manakala menjelang 2023, kerajaan akan mencapai bajet berimbang.

Antara isu yang dibangkitkan semasa kempen adalah GST yang dikatakan antara penyebab kepada peningkatan kos sara hidup dan pihak pembangkang berjanji akan memasuhkan GST dalam tempoh 100 hari sekiranya mereka berkuasa.

Kaji selidik oleh FCTR ini mendapati empat negeri Melayu di utara menunjukkan lebih separuh daripada 252 koresponden mempunyai pandangan negatif terhadap situasi ekonomi manakala kurang daripada suku berpendapat mereka gembira dengan keadaan tersebut.

Sementara itu, kajian FTCR juga mendapati mendapati Barisan Nasional (BN) dijangka kembali berkuasa selepas Pilihanraya umum ke-14 (PRU14) nanti.

BN mungkin tidak menang besar kerana terdapat sentimen tidak puas hati dalam kalangan orang Melayu terhadap kerajaan terutama yang melibatkan peningkat kos sara hidup.

Jelasnya, kajian tersebut mendapati salah satu penyebab kemenangan BN adalah pensempadanan semula yang menyebabkan pengundi Melayu dimasukkan ke kerusi-kerusi marginal bagi meningkatkan kemenangan BN sementara pengundi bangsa lain dikumpulkan ke kerusi pembangkang.

Secara amnya, langkah tersebut dijangka menyebabkan pembangkang mendapat undi popular tetapi tidak akan memberi impak kepada penambahan kerusi yang membawa kemenangan keseluruhan.

Bagaimanapun, strategi untuk memenangi mengumpul pengundi Melayu di kerusi marginal hanya berjaya sekiranya sokongan kaum tersebut masih sama seperti pada 2013.

Tambahnya, susah untuk menilai pada skala berapakah “tsunami Melayu” akan berlaku pada PRU14 nanti. – MalaysiaGazette