KUALA LUMPUR – AirAsia Bhd. menawarkan penerbangan lewat malam istimewa ‘Balik Raya’ untuk memenuhi permintaan perjalanan sempena Hari Raya Aidilfitri.

Syarikat penerbangan tambang murah itu menawarkan tambang tetap berharga RM99 untuk laluan terpilih dalam Semenanjung Malaysia dan RM149 dari Kuala Lumpur ke Kuching, bermula dari 12 hingga 19 Jun 2018.

Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia Malaysia, Riad Asmat berkata, pada kebiasaan tambang akan naik apabila permintaan meningkat namun syarikat ingin memastikan rakyat Malaysia dapat pulang untuk meraikan Hari Raya Aidilfitri dengan orang yang tersayang.

“Selain itu, pada bulan lepas kami telah menambah 43 kekerapan penerbangan dari Kuala Lumpur, Johor Bahru dan Kuching untuk Hari Raya. Kami ingin mengucapkan terima kasih kepada pihak berkuasa yang terlibat terutamanya Malaysia Airports Holding Berhad atas sokongan mereka,” tambah beliau.

Penerbangan Balik Raya istimewa ini hanya untuk tempahan baharu sahaja dan tertakluk kepada ketersediaan tempat duduk.

Sementara itu, Riad berkata, para tetamu yang akan membuat perjalanan di musim perayaan ini dinasihatkan tiba di lapangan terbang lebih awal untuk mengelakkan kesesakan dan menggunakan perkhidmatan daftar masuk melalui laman web dan aplikasi mudah alih untuk kemudahan mereka.

Katanya, perkhidmatan tersebut boleh didapati 14 hari dan sehingga 1 jam sebelum waktu berlepas yang dijadualkan.

Bagi para tetamu yang mempunyai bagasi daftar masuk, mereka dinasihatkan untuk tiba lebih awal untuk memastikan mereka mempunyai masa yang mencukupi untuk mendaftar masuk bagasi mereka sebelum ke pintu masuk, tambah beliau.

Kaunter daftar masuk di klia2 bagi kedua-dua penerbangan antarabangsa dan domestik akan ditutup 60 minit sebelum waktu berlepas yang dijadualkan. – MalaysiaGazette