KUALA LUMPUR – Jualan ekuiti tempatan oleh pelabur asing berkurangan kepada RM276.6 juta pada minggu lalu berbanding RM770.8 juta pada minggu sebelumnya.

Dalam laporan aliran dana mingguan, MIDF Amanah Investment Bank Berhad Research (MIDF Research) berkata, pelabur melupuskan sejumlah RM65.5 juta pada hari Isnin, dipacu oleh sentimen keengganan China dengan perjanjian perdagangan yang lebih luas dengan Amerika Syarikat sebelum rundingan pada hari Khamis.

“Jualan bersih asing pada hari Selasa dan Rabu hampir dua kali ganda masing-masing kepada RM113.5 juta dan RM112.7 juta.

Firma penyelidikan itu berkata, ketegangan antara Amerika Syarikat dan China semakin meningkat ketika Trump menyenaraihitamkan lapan gergasi teknologi China, memetik penglibatan syarikat tersebut dalam tindakan keras China terhadap minoriti Muslim di Xinjiang.

Walau bagaimanapun, momentum aliran keluar bersih asing berkurangan pada hari Khamis kerana dana antarabangsa hanya menjual RM40.6 juta bersih ekuiti tempatan.

Penurunan paras jualan bersih asing didorong oleh kemungkinan bahawa AS dan China mungkin mencapai perjanjian perdagangan separa.

MIDF Research berkata, pelabur-pelabur asing risiko daripada menjual aktiviti apabila mereka membeli RM55.6 juta bersih ekuiti tempatan, memacu bursa tempatan naik 0.3% kepada 1,556.8 mata.

“Ini adalah aliran masuk bersih asing pertama dalam 11 hari dagangan,” katanya.

Selain komen Trump hari pertama bahawa rundingan perdagangan peringkat tinggi menjadi sangat baik, optimisme berpunca daripada pembentangan Bajet Malaysia 2020 di Parlimen.

“Pada asas tahunan, dana antarabangsa telah mengeluarkan ekuiti tempatan bernilai RM8.88 bilion daripada bursa, menjadikan 76.0% daripada aliran keluar asing tahun lepas sebanyak RM11.69 juta,” katanya. – MalaysiaGazette