Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad (kanan) berbual dengan jemaah menteri ketika hadir pada Persidangan Praxis Institut Kajian Strategik dan Antarabangsa Malaysia (ISIS) 2019 'Malaysia Beyond 2020' di Hotel Hilton, Kuala Lumpur. foto FAREEZ FADZIL, 21 OKTOBER 2019

KUALA LUMPUR – Pihak yang mahu mempromosikan perpaduan negara tidak boleh berharap kepada kerajaan untuk memberi bantuan dengan melaksanakan pengecualian cukai dan pemberian subsidi.

Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, rakyat yang sayang kepada negara dan mahu mempromosikan perpaduan sepatutnya berusaha dan melaksanakan inisiatif sendiri.

“Kalau ada yang mahu mempromosikan perpaduan, mereka kena tunjukkan, buktikan. Kalau sayang negara kena tunjuk.

“Terlalu banyak pengecualian cukai dalam negara. Sudah tiba masanya kita lupakan tentang subsidi,” katanya ketika ditanya oleh peserta ISIS PRAXIS Conference 2019: Malaysia Beyond 2020.

Terdahulu, beliau diminta mengulas mengenai pentadbiran Pakatan Harapan (PH) selama dua tahun yang tidak memberikan peruntukan atau pengecualian cukai kepada pihak yang mempromosikan perpaduan dalam belanjawan yang dibentangkan.

Kerajaan, tambahnya, sudah banyak bertoleransi dan bukan hanya pada aspek pengecualian cukai malah dasar negara yang mengambil kira kepentingan rakyat pelbagai kaum.

“Kita harus terima hakikat, kita negara berbilang kaum. Dalam suatu perkara kerajaan terlalu baik. Kita benarkan penggunaan bahasa lain,” katanya. – MalaysiaGazette