Timbalan Pengerusi Parti Amanah Negara (PAN) Negeri Johor, Dzulkefly Ahmad bercakap kepada media pada Ceramah Kelompok Pakatan Harapan (PH) sempena kempen Pilihan Raya Kecil (PRK) P.165 Tanjung Piai di PDM Peradin, Kampung Belokok, Teluk Kerang, Johor. foto AFFAN FAUZI, 05 NOVEMBER 2019

KUKUP РKerajaan Johor berjaya mengesan lebih 20 akaun media sosial palsu yang memburukkan caon Pakatan Harapan (PH), Datuk Karmaine Sardini  sejak hari penamaan calon pada Sabtu lalu.

Pengerusi Jawatankuasa Perumahan, Komunikasi dan Multimedia Negeri, Dzulkefly Ahmad mendedahkan tindakan berniat jahat itu bagi merendah-rendahkan calon PH dengan pendekatan negatif.

Katanya, pihaknya memantau beberapa media sosial antaranya Facebook, WhatsApp dan Instagram yang mengeluarkan kenyataan fitnah terutama terhadap calon dan kerajaan PH.

“Dan sekiranya kita dapati aduan-aduan itu adalah fitnah sahih kita akan ambil tindakan di bawah Akta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia 2012 supaya kita boleh berkempen dengan cara aman dan sihat dan cuba elakkan budaya fitnah menjadi sebahagian kempen PRK.

“Kita memilih Ahli Parlimen jadi kita harap supaya mereka yang selalu mengadu domba dengan berita palsu dapat menghentikan berbuat demikian jika tidak tindakn tegas akan menyusul ke atas mereka berlunaskan undang-undang sedia ada.

“SKMM (Suruhanjaya Komunikasi Multimedia Malaysia) juga boleh mengenal pasti pemilik akaun akaun Facebook asal menerusi berita yang disebarkan mereka dan sebahagiannya adalah akaun palsu tetapi tetap dipantau ketat dan setakat ini jumlah dia banyak juga lebih 20 akaun berita palsu dalam pemantauan pada kempen ini,” katanya kepada pemberita malam ini.]

Beliau sebelum itu mengiringi Menteri Besar Johor, Dr. Sahruddin Jamal berkempen di Kampung Belokok sempena PRK Parlimen Tanjung Piai.

Dzulkefly pada masa sama menasihatkan pengundi Tanjung Piai supaya jangan menerima berita yang belum tentu kesahihannya dengn begitu mudah.

“Gunakan akal berfikir dan menilai hanya berita-berita benar yang diambil kira siapa untuk diundi pada 16 November ini.

“Mereka boleh membuat laporan polis serta kepada SKMM jika terlihat atau menerima berita yang belum tentu kebenarannya yang berbaur fitnah serta boleh membawa kesan negatif,” tegasnya.- MalaysiaGazette

1 Komen

Comments are closed.