A. Kadir Jasin

KUALA LUMPUR – “Sebaik sahaja Maszlee meninggalkan kabinet perdana menteri sedia ada, beliau diberikan penilaian memberangsangkan oleh perdana menteri menunggu.

“Nampaknya Maszlee lebih merupakan menteri Anwar, berbanding bekas menteri Mahathir”

Itu sindiran Penasihat Komunikasi dan Media kepada Perdana Menteri, Datuk A. Kadir Jasin ekoran kenyataan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengenai peletakan jawatan Dr. Maszlee Malik sebagai Menteri Pendidikan baru-baru ini.

Wartawan veteran itu membayangkan Maszlee mungkin mempunyai masa depan yang cerah di bawah Anwar selepas Ahli Parlimen Port Dickson itu membuat penilaian positif terhadap Ahli Parlimen Simpang Renggam itu.

Baru-baru ini, Anwar memuji Maszlee dengan menyifatkan bekas pensyarah itu mempunyai masa depan yang baik dalam politik malah boleh kembali ke kabinet semula pada masa depan.

Kadir dalam kenyataan dalam Facebooknya berkata, pujian Anwar itu bermakna “sudah hampir pasti” Maszlee akan diberikan jawatan menteri apabila Anwar menjadi perdana menteri kelak.

“Malah beliau (Anwar) membandingkan peletakan jawatan Maszlee dengan pemecatannya sendiri pada 1998. Seperti Maszlee, Anwar dinasihatkan supaya meletak lawatan, tetapi beliau memilih dipecat,” katanya lagi.

Dalam pada itu Kadir berkata, menteri lain yang berprestasi rendah juga harus berasa malu kerana masih dikekalkan dalam Kabinet dan pada saat yang sama harus banyak bersyukur kerana tidak berdepan nasib sama seperti Maszlee.

“Oleh sebab itu orang Melayu cakap ‘untung sabut timbul, untung batu tenggelam,” katanya.- MalaysiaGazette

ARTIKEL BERKAITAN:

Saya tak masuk senarai ganti Maszlee – Anwar

1 Komen

  1. Dgn hanya 20 bulan DR mazlee telah melangkau peristaasi menteri2 lain sangat memuaskan hati majority rakyat Malaysiawalau pon di selangi oleh pelaksanaan tulis jawi yg tidak popular namun secara umum nya beliau merupa satu2 menteri PH yg akn di ingati sepanjang masa.

Comments are closed.