P. Waytha Moorthy
P. Waytha Moorthy

PUTRAJAYA – Mesyuarat Jemaah Menteri hari ini bersetuju bahawa perayaan berasaskan kebudayaan harus diraikan dan disertai setiap rakyat Malaysia sebagai tanda sebuah masyarakat yang bersatu padu, demikian menurut Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Perpaduan Negara dan Kesejahteraan Sosial), P. Waytha Moorthy.

Menurutnya, keputusan itu dibuat dalam mesyuarat yang dipengerusikan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad selepas timbul kebimbangan mengenai penyertaan umat Islam dalam merayakan sambutan kebudayaan masyarakat terkenal bukan Islam.

“Rakyat Malaysia terkenal dengan kepelbagaian budaya, maka atas landasan prinsip Rukun Negara dan semangat perpaduan sejati, kita semua harus meraikan perayaan ini tanpa ragu-ragu serta berprasangka buruk, “ katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Waytha Moorthy berkata beliau dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Mujahid Yusof akan menganjurkan pertemuan dengan pelbagai badan agama Islam dan bukan Islam.

Ini untuk memberikan pemahaman yang lebih baik tentang perbezaan antara perayaan tradisional dengan perayaan agama supaya penjelasan berkenaan penglibatan rakyat pada masa hadapan dalam meraikan sebarang perayaan seumpamanya adalah lebih tepat, katanya.- BERNAMA

1 Komen

 1. Di Amerika rakyatnya berbilang kaum, lebih majmuk dari Malaysia.

  Disana mereka ada Cuban, Brazilian, Argentinean, African, Korean, Chinese, Japanese, Vietnamese, orang2 Eropah, France, British, Poland, Germany, Arab, Lebanese, Palestinian, Jewish, Syrian, Pakistani, Turkish, Indian, Asian, Bangladeshi, Chechen, Weighur, etc etc etc, pendek kata semua bangsa didunia kini menjadi sebahagian dari Amerika Syarikat.

  Tetapi, dalam kalender negara mereka hanya satu perayaan sahaja yang diberi cuti dan dirayakan secara besar2an yakni Krismas selari dengan perlembagaan mereka.

  Kalau tidak, letih lah pihak sekolah untuk menyediakan peralatan2 sembahyang untuk semua kaum dan semua jenis perayaan disekolah2 mereka.

  Model yang sama sepatutnya dipraktiskan disini selari dengan perlembagaan negara!!!

  Kepada para ilmuan dan pensyarah2 serta elites yang lain, takkan nak tulis macam ni pun takut! takut dibuang kerja? Ayuh bersuaralah!!!

Comments are closed.