Kristalina Georgieva

NEW YORK – Pasaran saham di seluruh dunia mengalami kerugian bersejarah dalam tiga bulan pertama tahun ini di tengah-tengah penjualan besar-besaran disebabkan oleh koronavirus.

Dow Jones Industrial Average dan London FTSE 100 menyaksikan kejatuhan suku tahunan mereka yang terbesar sejak 1987, masing-masing mencecah 23% dan 25%.

S & P 500 kerugian 20% pada suku kedua, yang paling teruk sejak 2008.

Kejatuhan itu berlaku apabila kebanyakan negar melaksanakan sekatan perjalanan menyebabkan aktiviti-aktiviti terhenti dalam usaha membendung penyebaran virus.

Pakar ekonomi memberi amaran bahawa ekonomi global mungkin menjadi lebih buruk daripada krisis kewangan, dengan IHS Markit mengunjurkan pertumbuhan akan menyusut 2.8% tahun ini berbanding dengan penurunan sebanyak 1.7% pada tahun 2009.

Tiada negara yang terkecuali.

Firma data itu meramalkan pertumbuhan China akan berubah menjadi 2%, sementara United Kingdom menyaksikan penurunan 4.5%.

Tinjauan untuk negara-negara seperti Itali dan ekonomi yang kurang maju bahkan lebih buruk.

“Kami masih sangat prihatin terhadap prospek negatif pertumbuhan global pada tahun 2020 dan khususnya ketegangan yang berlaku di pasaran baru muncul dan negara berpendapatan rendah,” kata presiden Tabung Kewangan Antarabangsa, Kristalina Georgieva.

Di Amerika Syarikat, satu analisis bank pusat mencadangkan kadar pengangguran boleh meningkat kepada lebih daripada 32% dalam tempoh tiga bulan akan datang kerana lebih daripada 47 juta orang kehilangan pekerjaan mereka.

Di peringkat global, banyak indeks kekal rendah lebih daripada 20% lebih rendah berbanding pada awal tahun ini.

Kemerosotan ketara harga minyak disebabkan penurunan permintaan dan perang harga di antara pengeluar, turut menimbulkan masalah di pasaran kewangan.

Kebanyakan kerajaan telah mewujudkan dana-dana rangsangan yang dilihat membantu meningkatkan semula harga saham dalam beberapa hari kebelakangan ini.

Pada hari Selasa, FTSE naik hampir 2%, sementara Jerman Dax dan CAC 40 Perancis melihat peningkatan yang lebih kecil.

Tetapi indeks-indeks utama Amerika Syarikat tergelincir dengan Dow Jones turun 1.8%, S & P 500 turun 1.6%, dan Nasdaq susut hampir 1%.

Firma tenaga dan kewangan adalah antara penggiat yang menyaksikan prestasi terburuk pada suku tersebut.
Peruncit-peruncit juga mengalami kerugian apabila kedai-kesai terpaksa ditutup dengan kebanyakan mereka mengalami kerugian besar – saham Macy turun hampir 9% sehari selepas mengatakan ia akan menawarkan majoriti kakitangannya cuti tanpa gaji.

“Walaupun terdapat rangsangan monetari dan kewangan, kami menjangkakan kemeruapan ekuiti kekal tinggi selagi tempoh dan kesan Covid-19 kekal tidak diketahui, harga minyak kekal memberi tekanan dan pendapatan yang semakin teruk,” kata penganalisis US Bank Wealth Management. -MalaysiaGazette