Seorang pemandu teksi kelihatan termenung sambil menunggu pelanggan pada hari ketiga Perintah Kawalan Pergerakan berikutan penularan wabak Covid-19 ketika tinjauan lensa Malaysia Gazette di sekitar KL Sental, Kuala Lumpur. foto FAREEZ FADZIL

KUALA LUMPUR – ”Tujuh jam beratur dan menunggu, dapat pun satu kupon sahaja,” demikian luahan Presiden Persatuan Pemandu Teksi KL Sentral, Badrul Hisham Mohd Nor.

Disebabkan itu, katanya, antara 300 hingga 400 pemandu teksi yang berpangkalan di situ ‘terduduk’ kerana pendapatan harian mereka terjejas teruk.

“Kalau tujuh jam menunggu dapat satu kupon sahaja, anda bayangkanlah bagaimana dengan pendapatan kami. Memang sangat teruk.

“Kalau sebelum Covid-19 pendapatan kami terjejas 40% dengan adanya pemandu e-hailing tetapi kini terjejas hampir 100%,” tambah beliau kepada MalaysiaGazette.

Badrul berkata, dengan satu kupon itu pemandu teksi hanya memperoleh antara RM9 hingga RM13 sahaja.

Ini kerana, penumpang yang menaiki teksi pun dalam kalangan pekerja dan perjalanan mereka bukannya jauh sangat.

Walaupun bayaran yang diperoleh sangat sedikit namun pemandu-pemandu teksi tiada pilihan kerana terpaksa juga keluar bekerja.

Kebanyakan pemandu teksi berharap bayaran yang diperoleh sekurang-kurangnya dapat membantu mereka menanggung kos penyelenggaraan teksi.

Badrul turut mengadu penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan sejak 18 Mac lalu juga menyebabkan pemandu-pemandu lain yang beroperasi di sekitar Kuala Lumpur turut ‘mencuba nasib’ di KL Sentral.

“Saya difahamkan di sekitar Lembah Kelang memang sudah tidak ada penumpang, jadi mereka juga menunggu di KL Sentral kerana pemandu teksi ini tiada tempat untuk menunggu.

“Malah, mereka mendakwa polis dan penguatkuasa Dewan Bandaraya Kuala Lumpur tidak membenarkan mereka menunggu di stesen-stesen teksi,” ujarnya.

Dalam pada itu, Badrul berkata, pemandu-pemandu teksi bersyukur engan adanya Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat, nasib mereka terbela.

“Alhamdulillah, walaupun keadaan sukar sekarang, setidak-tidaknya kami tidak dipinggirkan,” katanya. – MalaysiaGazette

1 Komen

  1. Pakcik leh tunggu dia org bahas bantuan kat parlimen dulu, mana tau dpt tambah.. tak pun tambah sengsara.

Comments are closed.