Presiden Kebangsaan Parti Gerakan Rakyat Malaysia (GERAKAN), Datuk Dr. Dominic Lau Hoe Chai .

KUALA LUMPUR – Tindakan pemimpin Pakatan Harapan (PH) yang sering berbincang perihal perebutan kuasa dalam mesyuarat PH Plus sejak kebelakangan ini tidak akan menggugat kedudukan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri.

Sebaliknya, ia hanya menonjolkan sikap tamak dan mementingkan diri pemimpin PH terhadap jawatan, kata Presiden Parti Gerakan Rakyat Malaysia, Datuk Dr. Dominic Lau Hoe Chai.

“Pemimpin PH seharusnya fokus kepada perjuangan parti dan mengetepikan soal kuasa. Rakyat memilih untuk mendapatkan khidmat yang terbaik, jika pemimpin PH kekal dengan pendirian untuk merebut kuasa semata-mata, maka perjuangan PH semakin sia-sia dan akan terus tumbang seperti yang berlaku sebelum ini,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Menurut Dominic, pemimpin PH sepatutnya bersatu dengan berganding bahu bersama rakyat dan kerajaan dalam memerangi penularan wabak Covid-19.

Tindakan membincangkan dan menetapkan nama untuk sesuatu jawatan adalah tidak munasabah dengan kedudukan negara pada masa sekarang, katanya.

“Oleh itu, Gerakan berharap pemimpin PH dapat menerima kenyataan berhubung peralihan kuasa yang telah berlaku.

“Malah, jika ingin merampas tampuk pimpinan negara, mereka harus tunggu sehingga PRU akan datang,” tambahnya. – MalaysiaGazette

1 Komen

Comments are closed.