Gambar hiasan

NEW YORK – Delta Air Lines Inc memerlukan sekurang-kurangnya 3,000 daripada 20,000 kru kabin untuk mengambil cuti tanpa gaji selama empat hingga 12 bulan, atau mempertimbangkan pilihan lain, untuk mengelakkan masalah operasi.

Syarikat penerbangan mengalami krisis terburuk dalam sejarah kerana wabak Covid-19, yang menyebabkan permintaan perjalanan udara dan menjejaskan ekonomi Amerika Syarikat (AS) pada suku kedua.

Kejatuhan ini telah membahayakan puluhan ribu pekerjaan syarikat penerbangan kerana industri ini memakan masa bertahun-tahun untuk pulih semula.

Delta yang berpangkalan di Atlanta bulan lalu melaporkan penurunan 91% dalam pendapatan suku kedua dan kerugian pra-cukai yang diselaraskan sebanyak AS$ 3.9 bilion.

Memo mengenai tawaran itu telah dikeluarkan kepada kru kabin, lapor CNBC.

Bulan lalu, Delta memberitahu syarikat itu akan bertahan sekiranya juruterbang bersetuju untuk mengurangkan gaji kepada paras minimum.

Lebih daripada 17,000 pekerja di Delta, yang mempunyai lebih daripada 91,000 pekerja pada tahun 2019, mengambil pakej perlepada secara sukarela, termasuk lebih daripada 1,700 daripada 7,900 juruterbang, lapor Reuters bulan lalu. – MalaysiaGazette