Tesla model S

OTTAWA – Seorang lelaki Kanada didakwa memandu secara berbahaya kerana tidur ketika mengendalikan kereta Tesla model S yang pandu sendiri, melebihi 150 kilometer sejam.

Polis mengatakan kedua-dua tempat duduk depan sepenuhnya dalam keadaan berbaring manakala pemandu dan penumpang kelihatan tertidur.

Menurut polis, kejadian itu berlaku di Alberta.

Polis yang menyaksikan kereta berkenaan bertindak menyalakan siren.

Pemandu berusia 20 tahun dari British Columbia itu akan dijatuhkan hukuman di mahkamah pada bulan Disember ini.

Tertuduh pada mulanya didakwa memandu dengan laju dan lesennya digantung 24 jam kerana keletihan, tetapi kemudiannya dituduh memandu secara berbahaya.

Kejadian itu berlaku berhampiran Ponoka, kira-kira 100 kilometer ke selatan Edmonton, pada bulan Julai.

“Tidak siapa yang kelihatan melihat pada cermin hadapan untuk memastikan arah mana kereta tersebut bergerak,” kata Sarjan Darri Turnbull.

Tambahnya, ketika beliau menyalakan siren, Tesla itu lebih laju, dengan beberapa kenderaan di hadapannya mahu bergerak keluar dari jalan.

”Kelihatan tiada orang di dalam kereta tetapi Tesla itu terus memecut kerana tiada kenderaan di hadapan.

”Saya sudah lebih 23 tahun dalam polis dan kebanyakan berada dalam penguatkuasaan undang-undang lalu lintas dan saya tidak terkejut. Saya tidak pernah melihat perkara seperti ini sebelum ini,” katanya.

Kereta Tesla pada masa ini beroperasi secara autopilot yang hanya memerlukan pemandu  berwaspada dan bersedia bertindak dengan tangan sentiasa mengawal tayar.

Pengasas Tesla, Elon Musk menjangkakan kenderaan itu benar-benar autonomi, dengan sedikit input pemandu yang diperlukan pada akhir tahun ini.

Namun, katanya, ada “banyak masalah kecil” yang perlu diselesaikan melalui ujian dunia nyata. – MalaysiaGazette