Suasana di sebuah hospital Covid-19 di Kathmandu, Nepal. foto Agensi

KATHMANDU – Hospital-hospital di Kathmandu menghadapi kekurangan kemudahan perubatan dan pekerja ekoran lonjakan kes Covid-19 di Nepal.

Hospital Penyakit Tropika dan Penyakit Berjangkit Sukraraj yang berpusat di Kathmandu telah ditukarkan sebagai hospital Covid-19 pertama di Nepal, mempunyai 50 katil termasuk 20 katil di unit rawatan rapi (ICU).

Hospital ini telah menampung 54 pesakit Covid-19 selepas kebanyakan hospital di Kathmandu kehabisan katil di tengah-tengah peningkatan jumlah kes koronavirus di Lembah Kathmandu.

“Oleh kerana katil kami biasanya penuh, kami hanya dapat mengambil 20-30 pesakit koronavirus setiap hari,” kata Sagar Kumar Rajbhandari, pengarah hospital.

Akhir-akhir ini, Lembah Kathmandu muncul sebagai pusat koronavirus di Nepal dan lebih daripada separuh kes dilaporkan di lembah ini sahaja setiap hari.

Daripada 3,093 kes yang dilaporkan di seluruh negara pada hari Selasa, sebanyak 1,702 dilaporkan berlaku di Lembah Kathmandu, menurut Kementerian Kesehatan dan Penduduk.

Tambahnya, daripada 139,129 kes jangkitan Covid-19 yang dilaporkan setakat hari Selasa di seluruh negara, sebanyak 59,474 kes telah dilaporkan di lembah, kata kementerian itu.

“Oleh kerana semakin banyak kes Covid-19 yang serius, jumlah katil dan alat bantuan pernafasan di ICU untuk pesakit koronavirus semakin sukar,” kata jurucakap Kementerian Kesihatan, Sameer Adhikari.

Menurut kementerian, 273 pesakit berada di ICU dan 78 orang mendapatkan rawatan dengan sokongan ventilator di seluruh negara pada hari Selasa.

Hospital Universiti Tribhuvan yang berpusat di Kathmandu juga berusaha untuk menampung jumlah pesakit koronavirus yang semakin meningkat, dengan 132 katil diperuntukan untuk pesakit koronavirus termasuk 15 di ICU.

“Katil kami penuh setiap hari oleh itu, kami tidak dapat memenuhi 10 pesakit Covid-19 yang dirujuk oleh Kementerian Kesihatan kerana 16 hingga 17 pesakit yang dikenal pasti dijangkiti koronavirus berada di wad kecemasan kami setiap hari,” kata Santa Kumar Das, Ketua Jawatankuasa Pengurusan Covid-19.

Kementerian Kesihatan telah menubuhkan unit untuk berkoordinasi di antara hospital-hospital untuk memastikan pesakit Covid-19 mendapat katil.

Menurut Das, bukan hanya hospital yang dikendalikan oleh kerajaan sahaja kekurangan katil, tetapi hospital swasta juga kehabisan katil dan alat bantuan pernafasan.

Seiring dengan kes yang semakin meningkat, kakitangan kesihatan yang dijangkiti turut meningkat.

Di Hospital Universiti Tribhuvan, sekitar 350 pekerja kesihatan termasuk doktor, jururawat dan pembantu telah dijangkiti dengan wabak tersebut. – MalaysiaGazette