Kebakaran berlaku di tangki bahan bakar di terminal pengedaran produk petroleum Jeddah semalam dan ia dipercayai akibat serangan pengganas.-Gambar Saudi Gazette.

JEDDAH – Kebakaran berlaku di tangki bahan bakar di terminal pengedaran produk petroleum Jeddah semalam dan ia dipercayai akibat serangan pengganas.

Sumber rasmi di Kementerian Tenaga Arab Saudi berkata, kebakaran itu bagaimanapun tidak menyebabkan sebarang kematian.

Sementara itu, Gabungan Arab mendakwa tindakan itu sebagai pengganas pengecut terhadap keselamatan dan bekalan tenaga global.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Saudi Press Agency semalam, jurucakap gabungan Brig. Jeneral Turki, Al-Maliki mengatakan pasukan tentera Houthi yang disokong oleh Iran telah dikenal pasti sebagai punca.

Al-Maliki mengatakan serangan itu adalah kesinambungan dari tindakan pengganas yang menyasarkan kemudahan minyak di Abqaiq dan Khurais menggunakan serangan peluru berpandu buatan Iran dan dron bersenjata.

“Serangan ini membuktikan penglibatan langsung rejim Iran yang menyasarkan orang awam secara sengaja dan sistematik bertentangan dengan undang-undang kemanusiaan antarabangsa yang biasa dan sama dengan jenayah perang,” katanya.

“Komando Gabungan Angkatan Bersama melakukan semua prosedur operasi yang diperlukan untuk melindungi orang awam dan objek awam. Semua elemen pengganas yang berpartisipasi dalam merancang dan melaksanakan operasi pengganas yang bermusuhan terhadap orang awam dan objek awam ini akan dipertanggungjawabkan sesuai dengan kebiasaan kemanusiaan antarabangsa undang-undang,” kata Al-Maliki menurut laporan Saudi Gazette.

Kejadian semalam berlaku seminggu selepas Arab Saudi menggagalkan serangan pengganas yang dilancarkan oleh pasukan Houthi yang disokong oleh Iran di terminal produk minyak berhampiran sempadan antara Kerajaan dan Yaman.

Awal bulan ini, tentera Saudi memintas dan memusnahkan dua kapal tanpa pemandu yang membawa bahan letupan ke pelantar muatan terapung milik terminal produk minyak di Jazan.- MalaysiaGazette