Bekalan vaksin AstraZeneca ke Malaysia tidak terjejas kerana proses penghantaran dibuat secara langsung daripada syarikat berkenaan.- Gambar hiasan.

ZURICH – Pihak berkuasa Austria telah menangguhkan inokulasi vaksin Covid-19, AstraZeneca sebagai langkah berjaga-jaga ketika siasatan kematian seorang individu dan seorang lagi mengalami masalah paru-paru selepas mengambil suntikan tersebut.

“Pejabat Persekutuan untuk Keselamatan dalam Penjagaan Kesihatan (BASG) telah menerima dua laporan berhubung vaksin AstraZeneca yang sama di klinik daerah Zwettl” di wilayah Lower Austria, kata agensi kesihatan itu.

Seorang wanita berumur 49 tahun meninggal dunia akibat gangguan pembekuan yang teruk, sementara seorang wanita berusia 35 tahun mengalami embolisme paru-paru dan keadaannya semakin pulih.

Emboli paru adalah penyakit paru-paru akut yang disebabkan oleh pembekuan darah.

“Pada masa ini tidak ada bukti kejadian itu disebabkan vaksinasi,” kata BASG.

Akhbar Niederoesterreichische Nachrichten dan agensi berita APA melaporkan kedua-dua wanita itu bekerja sebagai jururawat di klinik Zwettl.

BASG memaklumkan pembekuan darah bukanlah antara kesan sampingan vaksin yang diketahui namun pihaknya meneruskan siasatan.

”Sebagai langkah pencegahan, stok baki vaksin yang terjejas tidak lagi dikeluarkan atau divaksinasi,” tambahnya.

Jurucakap AstraZeneca berkata: “Tidak ada kejadian buruk yang disahkan berkaitan dengan vaksin,” sambil menambah semua vaksin harus dikendalikan dengan ketat dan berkualiti.

Kajian dan pengalaman nyata setakat ini menunjukkan vaksin itu selamat dan berkesan dan telah dipersetujui untuk digunakan di lebih dari 50 negara, katanya.

AstraZeneca juga telah menghubungi pihak berkuasa Austria dan akan menyokong sepenuhnya siasatan.

Pengawal selia Kesatuan Eropah pada akhir Januari lalu meluluskan produk tersebut, mengatakan produk itu berkesan dan selamat digunakan.

Sementara Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada pertengahan Februari lalu telah menyenaraikan produk tersebut untuk penggunaan kecemasan.

Reaksi buruk yang dilihat dalam percubaan adalah jangka pendek dan sebahagian besarnya masalah pembekuan darah tidak dilaporkan.

Penilaian keselamatan oleh pengatur vaksin Jerman menyatakan lebih daripada 360,000 orang yang menerima vaksin Astra di negara itu antara awal Februari dan 26 Februari, menyimpulkan bahawa kesan buruk sesuai dengan profil keselamatan yang dijelaskan dalam ujian klinikal. – MalaysiaGazette