Kementerian Belia dan Sukan akan mengadakan perjumpaan dengan penganjur satu program di Litar Antarabangsa Sepang (SIC) malam tadi, bagi mendapatkan laporan terperinci mengenai kegagalan penganjur memastikan pengunjung mematuhi prosedur operasi standard (SOP) di program berkenaan.

KEPALA BATAS – Kementerian Belia dan Sukan akan mengadakan perjumpaan dengan penganjur satu program di Litar Antarabangsa Sepang (SIC) malam tadi, bagi mendapatkan laporan terperinci mengenai kegagalan penganjur memastikan pengunjung mematuhi prosedur operasi standard (SOP) di program berkenaan.

Menterinya Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican berkata tujuan perjumpaan minggu depan adalah demi kebaikan pengiat-pengiat sukan dan untuk memastikan insiden malam tadi tidak berulang.

Beliau berkata apa yang berlaku semalam harus dijadikan pengajaran kepada semua penganjur sukan supaya perkara yang sama tidak berulang.

“Saya berasa kesal dengan apa yang berlaku.. Apa yang saya tidak puas hati adalah…SOP ada, tetapi pemantauan dan penguatkuasaan SOP gagal. Jadi saya mahu ia diketatkan benar-benar dan saya nak ajak semua penggiat, peminat serta penyokong sukan untuk tunjuk teladan dalam mematuhi SOP,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Dalam laporan media semalam, penganjur satu program yang dianjurkan di Sepang dikenakan kompaun sebanyak RM20,000 selepas gagal memastikan pengunjung program mematuhi SOP

Ketua Polis Daerah KLIA ACP Imran Abd Rahman telah mengesahkan kejadian dan berkata, berdasarkan permit yang dikeluarkan, program berkenaan hanya dibenarkan berlangsung sehingga pukul 12 tengah malam tadi.- BERNAMA