Gambar hiasan

SINGAPURA – Harga minyak naik lebih tinggi pada hari Selasa berikutan ketegangan di Timur Tengah setelah gerakan Houthi yang berpusat di Yaman mengesahkan mereka melepaskan peluru berpandu ke lokasi minyak Arab Saudi.

Kenaikan itu turut didorong jangkaan penurunan inventori minyak mentah di Amerika Syarikat (AS)

Namun, harga minyak mentah tetap bertahan dalam tiga minggu terakhir kerana jangkaan pertumbuhan aktiviti ekonomi di AS dan China yang semakin meningkat diimbangi oleh kadar vaksinasi yang perlahan di Eropah dan jangkaan tambahan bekalan minyak dari Iran dalam beberapa bulan akan datang.

Niaga hadapan minyak mentah Brent naik AS$0.0 9 atau 0.1% kepada AS$ 63.37 setong pada 0055 GMT sementara niaga hadapan minyak mentah AS naik AS$0.11 atau 0.2%, kepada AS$ 59.81 setong.

“Harga minyak mentah telah bergelut untuk memecahkan julat dagangan baru-baru ini di tengah-tengah tinjauan pasaran yang tidak menentu,” kata penganalisis ANZ Research dalam nota penyelidikannya.

Stok minyak mentah AS dijangka turun minggu lalu untuk minggu ketiga berturut-turut, sementara inventori penyulingan dan petrol kemungkinan meningkat, menurut tinjauan awal Reuters.

Undian itu dilakukan menjelang laporan daripada Institut Petroleum Amerika, sebuah kumpulan industri, yang akan dikeluarkan pada hari Selasa.

Manakala laporan dari Pentadbiran Maklumat Tenaga (EIA) pada hari Rabu.

Namun, pengeluaran minyak AS dari tujuh formasi ssyal yang utama dijangka meningkat untuk bulan ketiga berturut-turut, meningkat sekitar 13,000 tong sehari pada bulan Mei kepada 7.61 juta tong sehari, kata EIA. – MalaysiaGazette