Akhbar Apple Daily. foto Agensi

KUALA LUMPUR – Akhbar pro-demokrasi Hong Kong, Apple Daily terpaksa tutup dalam “beberapa hari” lagi, kata seorang penasihat akhbar itu.

Ia susulan tindakan pihak berkuasa yang telah membekukan aset bernilai HK$18 juta (AS$$ 2.3 juta; £ 1.64 juta) yang dimiliki oleh tiga syarikat yang dikaitkan dengan Apple Daily minggu lalu.

Mark Simon memberitahu, surat khabar itu “tidak dapat berbuat apa-apa ketika tidak ada satu pun akaun banknya berfungsi”.

Apple Daily, tabloid yang banyak dibaca oleh penduduk bandar itu, sering mengkritik kepemimpinan China.

“Sekiranya anda tidak mempunyai wang, anda tidak dapat memesan perkhidmatan. Yang paling penting, anda tidak boleh berjanji untuk membayar orang ketika anda tidak mempunyai akses kepada wang tunai untuk menampung perbelanjaan tersebut. Itu haram di Hong Kong.

“Akhbar ini masih adaberita hari ini tetapi hanya beberapa hari, kecuali akaun banknya tidak dibekukan,” kata Simon.

Penerbit akhbar itu, Next Digital, mengadakan mesyuarat pada hari Isnin untuk membincangkan masa depan akhbar tersebut.

Apple Daily pada hari Ahad memaklumkan ia hanya mempunyai cukup wang untuk meneruskan operasi normal selama “beberapa minggu”.

Khamis lalu, seramai 500 anggota polis menyerbu pejabat Apple Daily di Hong Kong kerana didakwa melanggar undang-undang keselamatan negara.

Polis juga menahan ketua pengarang dan empat eksekutif lain di rumah mereka dan membekukan aset bernilai HK$ 18 juta ($ 2.3 juta; £ 1.64 juta) yang dimiliki oleh tiga syarikat yang dikaitkan dengan Apple Daily – Apple Daily Limited, Apple Daily Printing Limited dan AD Internet Limited.

Jimmy Lai, pengasas surat khabar itu, kini dipenjara atas beberapa tuduhan, termasuk menyertai perhimpunan yang tidak sah pada tahun 2019. – MalaysiaGazette