Perhimpunan Agung UMNO 2022 yang dijadual bulan ini ditunda ke Januari.

PUTRAJAYA – UMNO telah memfailkan notis untuk tidak meneruskan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi berhubung samannya bagi menuntut semula wang berjumlah RM116.7 juta yang disita oleh polis semasa serbuan di Pavilion Residences.

“Kami telah diarahkan oleh UMNO memfailkan notis untuk tidak meneruskan rayuan yang telah dilakukan pada Isnin lepas (30 Ogos) atas alasan ia kini bersifat akademik,” kata peguam Tania Scivetti dalam mesej di aplikasi WhatsApp kepada Bernama.

Beliau berkata kes saman membabitkan RM116.7 juta itu sudah selesai manakala isu sama membabitkan OBYU Holdings Sdn Bhd.

Dalam kes OBYU Holdings, wang berjumlah RM114 juta yang disita daripada Pavilion Residences telah dikembalikan kepada bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan UMNO susulan keputusan kerajaan untuk tidak memfailkan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi menolak permohonannya untuk melucut hak wang itu.

Sejumlah RM114 juta disita semasa serbuan polis ke atas satu unit kondominium mewah di Pavilion milik OBYU Holdings yang didakwa diseleweng daripada 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

Berdasarkan senarai mahkamah, rayuan itu dijadual didengar oleh Mahkamah Rayuan esok. Bagaimanapun, ia telah dikeluarkan susulan pemfailan notis untuk tidak meneruskan rayuan itu.

Pada 21 Mac 2019, Mahkamah Tinggi membenarkan permohonan polis dan kerajaan Malaysia untuk membatalkan saman yang difailkan UMNO bagi menuntut agar wang sebanyak RM116.7 juta dipulangkan kepada parti politik itu.

Penyataan tuntutan UMNO antara lain memohon deklarasi bahawa penggeledahan dan penyitaan yang dilakukan pada 17 Mei 2018 di premis terbabit di Tower B, Pavilion Residences, Jalan Raja Chulan adalah salah di sisi undang-undang.

Parti itu menamakan Timbalan Pengarah (Risikan/Operasi) Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman Senior Asisten Komisioner Datuk Mohd Sakri Arifin, Penolong Pesuruhjaya Polis JSJK R Rajagopal, Pengarah JSJK Bukit Aman Datuk Seri Amar Singh Ishar Singh, Ketua Polis Negara Tan Sri Mohamad Fuzi Harun dan kerajaan sebagai defendan.

UMNO turut memohon perintah agar wang berjumlah RM43.3 juta iaitu perbezaan jumlah RM160 juta dan RM116.7 juta dipulangkan kepada parti itu.

— BERNAMA