Petugas kesihatan memberi suntikan vaksin Covid-19 jenis Pfizer BioNTech kepada pelajar sekolah sempena Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) Remaja di SMK Putrajaya. Foto HAZROL ZAINAL, 20 SEPTEMBER 2021.

NEW YORK – Keberkesanan vaksin Pfizer Inc. dalam mengekang jangkitan koronavirus merosot 47% daripada 88% selepas enam bulan menerima dos kedua, menurut data yang diterbitkan oleh agensi kesihatan Amerika Syarikat (AS).

Data itu diterbitkan dalam jurnal perubatan Lancet.

Analisis berkenaan menunjukkan keberkesanan vaksin Pfizer dalam mencegah kemasukan ke hospital dan kematian yang tetap tinggi kepada 90% selama sekurang-kurangnya enam bulan, bahkan terhadap varian Delta.

Data kajian itu menunjukkan penurunan tersebut disebabkan oleh keberkesanan vaksin yang berkurangan dan bukannya varian yang menular, kata para penyelidik.

Kajian ini dijalankan oleh penyelidik Pfizer dan Kaiser Permanente yang mengkaji rekod kesihatan kira-kira 3.4 juta orang yang menjadi anggota Kaiser Permanente Southern California antara Disember 2020 – ketika vaksin pertama kali dijalankan – dan pada bulan Ogos 2021.

“Analisis varian-spesifik kami dengan jelas menunjukkan vaksin (Pfizer / BioNTech) berkesan terhadap semua varian yang menjadi perhatian, termasuk Delta,” kata Luis Jodar, Naib Presiden Kanan dan Ketua Pegawai Perubatan Vaksin Pfizer.

Namun, keberkesanan vaksin terhadap varian Delta adalah 93% selepas bulan pertama, menurun menjadi 53% selepas empat bulan.

Berbanding varian koronavirus lain, keberkesanan menurun menjadi 67% daripada 97%.

“Bagi kami, ia menunjukkan varian Delta bukanlah varian yang benar-benar boleh dihindari dengan perlindungan vaksin,” kata Sara Tartof dari Jabatan Penyelidikan & Penilaian Kaiser Permanente Southern California, yang mengetuai kajian ini.

Oleh itu, penerima vaksin tidak mendapat perlindungan yang tinggi setelah divaksinasi.

Pentadbiran Makanan dan Dadah AS telah membenarkan penggunaan dos penggalak vaksin Pfizer / BioNTech untuk orang dewasa yang lebih tua dan beberapa penduduk AS yang berisiko tinggi dijangkiti. – Reuters