The Seri Negeri in Ayer Keroh, Melaka. PIX: SYAFIQ AMBAK / MalaysiaGazette / 05 OCTOBER 2021. Melaka state election vote
Bangunan Seri Negeri Ayer Keroh, Melaka. Foto SYAFIQ AMBAK, 05 OKTOBER 2021.

MELAK – Polis akan memanggil bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pengkalan Batu Datuk Noorhizam Hassan Baktee dalam masa terdekat bagi merakam keterangan dan melengkapkan siasatan berhubung satu laporan mengenai kenderaan rasmi kerajaan negeri yang tidak dipulangkan.

Ketua Polis Melaka Datuk Abdul Majid Mohd Ali berkata susulan daripada laporan oleh seorang kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan (SUK) negeri, Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) negeri telah membuka siasatan di bawah Sekyen 403 Kanun Keseksaan di atas kesalahan menyalahgunakan harta secara tidak jujur.

“Semalam polis telah membuat permohonan di bawah Seksyen 56 Kanun Prosedur Jenayah kepada Yang Arif Majistret Mahkamah Ayer Keroh untuk mengeluarkan waran geledah supaya proses pengambilan semula kereta tidak dipertikai mana-mana pihak berdasarkan peruntukan undang-undang.

“Pada pukul 11.20 pagi semalam juga, sepasukan pegawai dan anggota JSJK Melaka telah merampas kereta jenis Toyota Camry berwarna hitam dan bernombor pendaftaran MAL 3 yang dijumpai di satu lot tempat kereta di kawasan kondominium di Jalan Perak, Bachang dan pihak polis telah meminta bekas ADUN itu untuk hadir namun beliau memberi alasan mempunyai urusan di luar,” katanya pada sidang akhbar di IPK Melaka di sini hari ini.

Mengulas lanjut Abdul Majid berkata pihak polis turut merampas satu anak kunci kereta, satu kad tambah nilai dan satu kad pengisian minyak petrol daripada seorang lelaki yang juga pemandu rasmi kepada bekas Exco kerajaan negeri itu turut berada di tempat kejadian dan menyaksikan rampasan dibuat.

Beliau berkata siasatan awal juga mendapati satu surat arahan untuk memulangkan kenderaan tersebut telah dikeluarkan oleh Ketua Penolong Setiausaha Kanan Kerajaan Negeri Melaka pada 5 Okt dan telah diserahkan kepada pegawai khas bekas ADUN berkenaan.

“Sehingga kini lima saksi telah dirakam percakapan untuk membantu siasatan kes ini dan kesemua mereka terdiri daripada kakitangan Pejabat SUK negeri dan polis akan memanggil lebih ramai saksi untuk membantu siasatan ini.

“Siasatan lanjut juga akan dijalankan untuk mengetahui bagaimana kereta rasmi milik kerajaan negeri itu diletakkan di tempat letak kereta tersebut serta kaitannya dengan pemilik lot tempat letak kereta terbabit,” katanya.

Sementara itu, Abdul Majid berkata sejak pembubaran DUN minggu lepas, satu kertas siasatan telah dibuka berhubung kes khianat menerusi media sosial iaitu fitnah ke atas Yang Dipertua Negeri Melaka Tun Mohd Ali Rustam dan polis telah menahan seorang lelaki yang juga penjawat awam berusia 34 tahun dan pelajar perempuan insitusi pengajian tinggi (IPT) berumur 21 tahun minggu lepas untuk siasatan lanjut.

Katanya, satu kertas siasatan juga dibuka berhubung kes fitnah terhadap Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Datuk Seri Ab Rauf Yusoh dan siasatan lanjut masih dijalankan.

“Sejak pembubaran DUN, keadaan di Melaka terkawal dan stabil. Setakat ini pemantauan pihak polis mendapati tiada pihak atau parti politik yang cuba mengganggu gugat ketenteraman awam.

“Namun setakat ini kita telah memantau lebih 3,500 komenĀ  di laman sosial berhubung pembubaran DUN yang dibuat oleh individu-individu secara emosi dan tidak mengetahui undang-undang selain telah merampas lapan kain rentang berbaur fitnah di sekitar di negeri ini,” katanya.

— BERNAMA