Bursa Malaysia dibuka rendah pagi ini berikutan pasaran menerima berita mengenai prospek penurunan Petronas, selain aktiviti pengambilan untung menjelang hujung minggu.
Gambar hiasan

KUALA LUMPUR – Pelabur asing adalah pembeli bagi minggu berakhir pada 19 November, yang menyaksikan aliran masuk bersih berjumlah RM66.61 juta.

Ini adalah minggu ketujuh aliran masuk bersih dibuat oleh pelabur asing.

MIDF Research berkata, ketika pasaran dibuka semula Isnin lepas, pelabur institusi menjual sebanyak RM121.97 juta manakala pelabur runcit membeli RM58.18 juta ekuiti tempatan.

Sementara itu, pelabur asing adalah pembeli bersih pada harga RM63.79 juta.

Firma penyelidikan itu berkata, pelabur asing adalah pembeli bersih untuk majoriti minggu kecuali pada hari Jumaat.

Aliran masuk asing terbesar dicatatkan pada hari Isnin iaitu sebanyak RM63.7 juta dan satu-satunya aliran keluar pada hari Jumaat sebanyak RM84.37 juta.

Pelabur runcit adalah pembeli bersih setiap hari untuk minggu tersebut.

Belian bersih terbesar oleh peruncit dicatatkan pada hari Isnin dan belian bersih terkecil pada Khamis masing-masing berjumlah RM58.18 juta dan RM22.99 juta.

Untuk minggu itu, pelabur runcit membeli ekuiti bernilai RM228.38 juta di Bursa Malaysia.

Sementara itu, pelabur institusi merekodkan jualan bersih mingguan terkumpul sebanyak RM294.99 juta.

Institusi tempatan pula adalah penjual bersih untuk setiap hari dalam seminggu kecuali pada hari Jumaat.

Jualan bersih terbesar pada hari Isnin berjumlah RM121.97 juta manakala satu-satunya aliran keluar bersih pada hari Jumaat berjumlah RM31.88 juta.

Sejak awal tahun 2021, secara kumulatif, pelabur runcit merupakan satu-satunya pembeli bersih pasaran ekuiti dengan nilai RM11.59 bilion dan institusi tempatan serta pelabur asing adalah penjual bersih masing-masing berjumlah RM9.90 bilion dan RM1.68 bilion.

MIDF Research menambah, dari segi penyertaan, pelabur runcit, institusi tempatan dan pelabur asing mencatatkan pergerakan mingguan masing-masing sebanyak 17.38%, 13.63% dan 34.34% dalam purata nilai dagangan harian (ADTV). – MalaysiaGazette