pegawai SB memfailkan saman fitnah menerusi peguamnya M Manoharan pada 23 Mei lalu di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur terhadap bekas diplomat dan pengarah Bukit Aman

PUTRAJAYA – Mahkamah Rayuan di sini hari ini memerintahkan ahli perniagaan J.R. Deepak Jaikishan, adiknya dan syarikat mereka membayar kos keseluruhan RM40,000 berikutan peguam mereka menarik diri daripada mewakili mereka dalam rayuan berhubung saman yang difailkan terhadap Datuk Seri Najib Tun Razak dan isteri serta tiga yang lain.

Panel tiga hakim diketuai Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah menganugerahkan kos RM10,000 kepada setiap responden memandangkan pertukaran peguam dibuat di saat-saat akhir dan ini adalah kali kedua mereka menukar peguam.

Hakim Mohamad Zabidin berkata, memandangkan peguam Deepak telah menarik diri dan rayuan itu perlu ditangguhkan, kos RM10,000 kepada setiap responden adalah wajar, iaitu kepada bekas Perdana Menteri (Najib) dan Datin Seri Rosmah Mansor, bekas Pengerusi Tabung Haji Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim, adik Najib Datuk Ahmad Johari Abdul Razak dan bekas Ketua Setiausaha Sulit Najib, Tan Sri Shukry Mohd Salleh.

Dua lagi hakim yang turut bersidang ialah Datuk Abu Bakar Jais dan Datuk Che Mohd Ruzima Ghazali.

Terdahulu, Hakim Mohamad Zabidin membenarkan permohonan peguam Magita Hari Mogan untuk menarik diri daripada mewakili Deepak, adiknya J. Rajesh dan syarikat mereka Radiant Splendour Sdn Bhd dalam empat kes rayuan tersebut.

Beliau memberitahu mahkamah perintah pelepasan itu difailkan pada hari Jumaat (26 November) selepas gagal mendapat arahan daripada anak guamnya.

Terdahulu, peguam yang mewakili Najib dan Rosmah, Datuk David Matthews serta peguam Dhinesh Bhaskaran yang mewakili Ahmad Johari, peguam Porres Royan mewakili Abdul Azeez dan peguam Farah Shuhadah Razali bagi pihak Shukry meminta kos RM10,000 selepas Magita memaklumkan kepada mahkamah mengenai pemfailan perintah pelepasan itu.

Hakim Mohamad Zabidin kemudian mengarahkan kes itu dihantar untuk pengurusan kes di hadapan timbalan pendaftar Mahkamah Rayuan hari ini, yang kemudiannya menetapkan 14 Disember ini untuk pengurusan kes lain.

Perayu – Deepak, Rajesh dan Radiant Splendour – merayu terhadap keputusan Mahkamah Tinggi pada 14 Januari tahun lepas  yang membatalkan tuntutan mereka terhadap responden.

Dalam saman itu, perayu menuntut ganti rugi am, ganti rugi teruk dan teladan, mendakwa akibat konspirasi, telah menyebabkan dua beradik itu dan syarikat mereka mengalami kerugian.

Mereka juga mendakwa semua responden telah melakukan konspirasi, penipuan, penyelewengan dan penyalahgunaan proses. – Bernama