Oh Tong Keong.

GEORGE TOWN – Parti Gerakan menggesa Kementerian Pendidikan menambah baik langkah pencegahan Covid-19 di sekolah susulan terdapat peningkatan wabak itu sejak pembukaan sekolah pada 9 Januari.

Timbalan Presiden Parti Gerakan, Oh Tong Keong berkata, Kementerian Pendidikan dan Kementerian Kesihatan perlu menjalankan penyiasatan untuk mengenal pasti punca peningkatan kluster pendidikan sebanyak 313.3% dalam tempoh seminggu itu.

Jelas beliau, peningkatan mendadak dalam kluster pendidikan mencetus kebimbangan terhadap ibu bapa untuk menghantar anak mereka belajar secara bersemuka.

“Sepanjang tempoh minggu lalu, terdapat 62 kluster pusat pendidikan dan keadaan ini amat serius dan merisaukan.

“Pihak berkuasa harus memandang serius kluster pendidikan yang semakin meningkat ini yang mungkin akan menyebabkan tercetusnya kluster baharu yang lain kerana ibu bapa masing-masing mempunyai aktiviti sosial mereka.

“Sehubungan itu, kami menggesa kerajaan memperketatkan penguatkuasaan untuk memastikan keadaan Covid-19 di negara kita terkawal,” katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

Tambah Tong Keong, tindakan tegas harus diambil terdapat warga sekolah tidak mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) hingga menyebabkan tercetusnya kluster pendidikan.

“Tindakan itu bukan untuk menghukum sebaliknya bagi memastikan semua orang mematuhi SOP mengekang penularan Covid-19,” ujar beliau. – MalaysiaGazette