Gambar hiasan. foto Reuters

SINGAPURA – Harga minyak meneruskan kerugian hari ini ketika apabila pelabur memerhatikan pelepasan bekalan daripada rizab strategik daripada negara pengguna, manakala gencatan senjata di Yaman boleh meredakan kebimbangan gangguan bekalan di Timur Tengah.

Niaga hadapan minyak mentah Brent turun AS$0.79 atau 0.8%, kepada AS$103.60 setong menjelang 0037 GMT, manakala minyak mentah Amerika Syarikat West Texas Intermediate berada pada AS$98.45 setong, turun AS$0.82 atau 0.8%.

Kedua-dua kontrak susut AS$1 apabila pasaran dibuka pada hari Isnin.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) telah menjadi perantara gencatan senjata selama dua bulan antara pakatan yang diketuai Arab Saudi dan kumpulan Houthi yang bersekutu dengan Iran buat kali pertama dalam konflik tujuh tahun itu.

Kemudahan minyak Arab Saudi telah diserang oleh Houthi semasa konflik, menambah gangguan bekalan dari Rusia.

“Ini adalah ancaman kepada bekalan dan gencatan senjata akan mengurangkan ancaman kepada bekalan,” kata Phil Flynn, penganalisis di Price Futures Group.

Pengeluaran kondensat minyak dan gas di negara pengeksport nombor dua dunia jatuh kepada 11.01 juta tong sehari pada Mac, daripada purata keluaran 11.08 juta tong sehari pada Februari, kata sumber industri.

Minyak penapis dan eksport Rusia telah terjejas oleh sekatan Barat dan keengganan pembeli berikutan pencerobohan Moscow ke atas Ukraine.
Anggaran kehilangan bekalan minyak Rusia sekitar satu juta hingga tiga juta tong sehari.

Harga minyak merosot kira-kira 13% minggu lepas selepas Presiden Joe Biden mengumumkan sehingga satu juta tong minyak akan dijual daripada Rizab Petroleum Strategik Amerika Syarikat selama enam bulan mulai Mei.

Biden berkata pelepasan itu, yang ketiga dalam tempoh enam bulan lalu, akan menjadi jalan penyelesaian sehingga pengeluar domestik boleh meningkatkan pengeluaran dan mengembalikan bekalan kepada keseimbangan dengan permintaan.

Jabatan Tenaga Amerika Syarikat secara rasmi menggariskan penjualan minyak daripada rizab kecemasan, manakala anggota Agensi Tenaga Antarabangsa juga bersetuju untuk mengeluarkan lebih banyak minyak pada Jumaat lalu. – Reuters (https://www.reuters.com/business/energy/oil-extends-losses-reserves-release-yemen-truce-2022-04-04/)